Του Μιχάλη Μπάμπη
29 Ιανουαρίου 2020
H Βρετανία αγνόησε τελικά τις αμερικανικές πιέσεις και αποφάσισε να επιτρέψει την περιορισμένη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Ηuawei στην κατασκευή και λειτουργία των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Η απόφαση του Λονδίνου -η πρώτη από έναν μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη- λήφθηκε παρά τις έντονες πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για αποκλεισμό της Huawei. Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η εμπλοκή της Huawei στα νέα δίκτυα θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία των συμμάχων της, καθώς η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κατάσκοπος, προσφέροντας στην κινεζική κυβέρνηση την πρόσβαση στα μυστικά τους.
Τον ισχυρισμό αυτό απορρίπτει εδώ και καιρό η Huawei, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ, που υπεραμύνθηκε χθες της απόφασης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα ελάμβανε αποφάσεις που να απειλούν τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των εταίρων της στη συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes (HΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία). «Γνωρίζουμε περισσότερα για τη Huawei και τους κινδύνους που εμφανίζει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», τόνισε ο Ράαμπ.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, οι Βρετανοί δείχνουν να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κάποιος τη σημερινή κυριαρχία της Κίνας στα δίκτυα είναι να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας, παρά να αποκλείσει μια εταιρεία της. Φοβούνται ότι η απαγόρευση της Huawei θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξάπλωση του 5G στη Βρετανία κατά 2-3 χρόνια, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και επιδρώντας αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η απόφαση, πάντως, δεν ήταν εύκολη για τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον, ο οποίος, βγάζοντας τη χώρα του από την Ε.Ε., προσβλέπει σε μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται σήμερα το Λονδίνο και θα συναντηθεί με Τζόνσον και Ράαμπ, προκειμένου να επικυρώσει αυτήν τη σχέση. Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε ωστόσο, χθες, την απογοήτευσή του.
Στην απόφασή της η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει, πάντως, ότι αποκλείει τις «υψηλού κινδύνου» εταιρείες από τις προμήθειες των ευαίσθητων τμημάτων του πυρήνα των νέων δικτύων πέμπτης γενιάς. Οπου πυρήνας είναι ο εγκέφαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων παρακολουθεί τα smartphones που είναι συνδεδεμένα με τα δίκτυα και βοηθά στη διαχείριση της ροής δεδομένων.
Αντίθετα, η Βρετανία θα επιτρέψει στους προμηθευτές υψηλού κινδύνου να συμμετέχουν σε ποσοστό έως και 35% στο λιγότερο επισφαλές δίκτυο ραδιοκυμάτων του συστήματος.
Η ανακοίνωση δεν ανέφερε ονομαστικά τις εταιρείες, αλλά καθόριζε ως εταιρείες υψηλού κινδύνου εκείνες που δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους ασφάλειας και ανθεκτικότητας στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου -αναφορά σαφής για τη Huawei.