Ήρε η Κύπρος το βέτο για κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

Έκανε πίσω η Λευκωσία μετά το δημοσίευμα – προειδοποίηση

29 Ιανουαρίου 2020

Η ΕΕ έχει αποφασίσει να επεκτείνει της κυρώσεις της για το θέμα της Ουκρανίας με εφτά ακόμη Ρώσους υπηκόους που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2019, δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων TASS εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από τρεις ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν στο Ρόιτερς πως η Λευκωσία, στην προσπάθειά της να επιτύχει στήριξη στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της, έθετε βέτο στις νέες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για το ζήτημα της Κριμαίας. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, μάλιστα, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα υποστηρίζοντας πως αυτή η στάση της Κύπρου είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας και της Πολωνίας, διότι θεωρούν ότι η Κύπρος έχει δεχθεί αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στα θέματα της Τουρκίας.

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία φέρνει τον αριθμό των ατόμων που απαριθμούνται από την ΕΕ σε 177. Επιπλέον, η ΕΕ επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 44 οντότητες, στο πλαίσιο του ίδιου καθεστώτος κυρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μου μεταδίδει το TASS, το πράσινο φως για την απόφαση αυτή δόθηκε μετά που η Κύπρος ήρε το βέτο της για αυτό το θέμα τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος μπλόκαρε αυτή την ελαφρά σκλήρυνση των κυρώσεων τα τελευταία δυο χρόνια, προσπαθώντας να πείσει άλλα μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν την υιοθέτηση περιορισμών κατά τουρκικών νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για γεωλογικές ερευνητικές εργασίες στα ύδατα γύρω από το νησί.

Πηγή: https://dialogos.com.cy/kyvernisi-ire-to-veto-kyroseis-enanti-tis-rosias/