Έκδοση Βίννικ: Κραδασμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις

26/1/2020
“Πυρ και μανία” είναι οι Ρώσοι με τη μεθόδευση έκδοσης της απόφασης και φυγάδευσης του Ρώσου πολίτη, Αλεξάντρ Βίννικ, στη Γαλλία, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες νομικές και διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα που μίλησαν στο Antinews.
Έως την τελευταία μέρα πριν την ελληνική απόφαση έκδοσής του, η Μόσχα κρατούσε τακτική “χαμηλών τόνων”, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει “νομικά στοιχειοθετημένη απόφαση που θα παίρνει υπ´ όψιν τα νόμιμα συμφέροντα του Ρώσου πολίτη”, όπως είχε αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Τώρα, όμως, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την “απαγωγή” του, όπως χαρακτηρίζει η ρωσική πλευρά τη μεταφορά του, από την κλινική που βρισκόταν, στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο και από εκεί την παράδοσή του στους Γάλλους, κάτι που μοιάζει περισσότερο με σενάριο αστυνομικού θρίλερ, φαίνεται πως έχει εξοργίσει τη Μόσχα.
Σε ανακοίνωση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τατιάνας Μοσκαλκόβα, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Αθήνα, προφανώς με το πράσινο φως υψηλότατων κύκλων της κυβέρνησης, έστειλε τον Βίννικ στη Γαλλία, χωρίς καν να τον περιμένουν εκεί (!). Ο λόγος, κατά την ίδια, είναι προφανής: Ο Βίννικ “δεν μπορεί να εκδοθεί στη Γαλλία, γιατί με βάση τη Συμφωνία – πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 13/6/2002, έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά όρια του αιτήματος έκδοσης”, είπε.
Σύμφωνα με ρωσικούς κύκλους, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έκανε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος της οικογένειας για έκδοση στη χώρα από την οποία προέρχεται. Δηλαδή, στη Ρωσία. Έτσι, εκδόθηκε στους Γάλλους, αν και από το περασμένο καλοκαίρι είχε λήξει το αίτημα έκδοσής του (!).
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.antinews.gr/action.read/kleidarotrupa/ekdosi-binnik-kradasmoi-stis-ellinorosikes-sxeseis/11.141197

Mr Bitcoin: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προανήγγειλε η Κωνσταντοπούλου

27/1/2020
Η δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε αίτηση στον εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία ζητεί «να λάβει γνώση και αντίγραφα όλων των εγγράφων, δυνάμει των οποίων παραγγέλθηκε και εκτελέσθηκε η μεταφορά του κ. Βίνικ στη Γαλλία με συγκεκριμένη αναφορά στις ημερομηνίες και ώρες σύνταξης και αποστολής κάθε εγγράφου» σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ακόμη, στην αίτησή της υποστηρίζει ότι ο Mr Bitcoin μεταφέρθηκε στη Γαλλία χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του και χωρίς να του δοθεί δικαίωμα επικοινωνίας με τους συνηγόρους του, ενώ μιλά για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς του στη Γαλλία», και προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://sputniknews.gr/ellada/202001276095396-Mr-Bitcoin-prosfygi-sto-europaiko-dikastirio-proaniggeile-i-konstantopoulou/