Καρδιοχειρουργικά ακάλυπτο το ένα τρίτο της Ελλάδας

Η αντιμετώπιση οξέων καρδιολογικών περιστατικών στην Πελοπόννησο

Ντάνι Βέργου
14/1/2020

Δεσμεύτηκε για την άμεση επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την Πάτρα την οποία επισκέφθηκε. «Η κλινική θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε τα πάνω κάτω», τόνισε ο υπουργός Υγείας μετά το πέρας σύσκεψης για το θέμα που είχε συγκαλέσει στο νοσοκομείο.

Διαχρονικά, η εγκληματική ανεπάρκεια των καρδιοθωρακοχειρουργικών κλινικών, που αφήνει ολόκληρες περιοχές του χάρτη της χώρας γυμνές, είναι η τρομακτική πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν κάθε μέρα οι άρρωστοι. Ολόκληρη η Πελοπόννησος και το σύνολο των νησιών είναι ακάλυπτα απέναντι στα οξέα καρδιολογικά προβλήματα που απαιτούν χειρουργείο. Οχι σήμερα ή χθες, χρόνια τώρα. Η Πελοπόννησος και η Κρήτη, ενώ διαθέτουν τις εξειδικευμένες κλινικές, μένουν ακάλυπτες από χειρουργεία καρδιάς, τα οποία, όταν είναι και οξέα, πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Μιλάμε για πλέον του 1/3 του πληθυσμού της χώρας ακάλυπτο σε περίπτωση ανάγκης. Αν προσθέσουμε και όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανατολικά και δυτικά, ο πληθυσμός αυξάνεται. Ηδη, όπως ενημέρωσε ο Βασ. Κικίλιας, προκηρύχθηκε και συμπληρώθηκε η θέση του αναπληρωτή καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη διοίκηση του νοσοκομείου προωθούνται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών. Οψόμεθα.

Πηγή: www.efsyn.gr