Μαρουάν Τουμπάσι: Το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται α λα καρτ

Του Άγγελου Στρατή
13 Ιανουαρίου 2020

«Η πάγια θέση μας όσον αφορά οποιαδήποτε συμφωνία ή / και σχέδιο μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών είναι ότι πρέπει να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο των Θαλασσών καθώς και η εθνική κυριαρχία και τα σύνορα όλων των γειτονικών χωρών»

“Στηρίζουμε όποιο βιώσιμο έργο συμβάλλει στην επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα του Κράτους της Παλαιστίνης” δήλωσε στην «Α» ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Μαρουάν Τουμπάσι τονίζοντας ότι οι ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και γεωπολιτικά συμφέροντα.

* Σε μια περίοδο έντασης στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο πώς θα περιγράφατε τις ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις; Ποια είναι η θέση της κυβέρνησής σας για το θέμα των ΑΟΖ;

Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Αποτελεί πάγια πολιτική της Ελλάδας να υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν την πατρίδα τους, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των αείμνηστων ηγετών μας, Ανδρέα Παπανδρέου και Γιάσερ Αραφάτ, ήταν αδελφικές. Όλες οι μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις κράτησαν αμετάβλητη θέση όσον αφορά την Παλαιστίνη.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας όσο και η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, μέσω της συγχαρητήριας επιστολής του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγιεχ, επιβεβαίωσαν την αμετάβλητη θέση της Ελλάδας, δηλαδή την υποστήριξη για την εγκαθίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα βάσει της λύσης των δύο κρατών, του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό που λείπει είναι το δεύτερο μέρος αυτής της πολυαναμενόμενης εξίσωσης, δηλαδή το να καταστεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις του και η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Παλαιστίνης, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας με την PLO σε διάφορους τομείς (ενέργεια, τουρισμό, γεωργία, παιδεία) οι οποίες επικυρώθηκαν και ανανεώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πριν από τρία χρόνια υπογράψαμε τη συμφωνία των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, η οποία ανανεώθηκε πριν από μία εβδομάδα. Το 2019 ιδρύσαμε την Κοινή Υπουργική Επιτροπή και πραγματοποιήθηκαν επίσημες επισκέψεις μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Πρόσφατα έλαβε χώρα η συνάντηση πολιτικών διαβουλεύσεων στη Ραμάλα, πέραν της συνάντησης που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έχει ψηφίσει υπέρ των πιο ζωτικών ψηφισμάτων που αφορούν την Παλαιστίνη (τον τερματισμό της αποικιοκρατικής κατοχής, την Ιερουσαλήμ, τους παράνομους οικισμούς, τη λύση των δύο κρατών, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, την εισδοχή σε διάφορους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών κ.λπ.).

Όσον αφορά τις ΑΟΖ, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στις 8 Οκτωβρίου 2019 ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης παρέδωσε στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου τον Νομικό Φάκελο των Θαλάσσιων Συνόρων του Κράτους της Παλαιστίνης προκειμένου να θεσπίσει και να κατοχυρώσει νομικά το καθεστώς του Κράτους της Παλαιστίνης, εκτός από την αναβάθμιση της θέσης στον κόσμο, καθορίζοντας τα θαλάσσια σύνορά του και ειδικότερα όσον αφορά την ΑΟΖ στην οποία έχει το δικαίωμα να επενδύει και να διεξάγει έρευνες.

Ο ίδιος φάκελος υποβλήθηκε στον ΟΗΕ για να διανεμηθεί στα κράτη – μέλη. Η πάγια θέση μας όσον αφορά οποιαδήποτε συμφωνία ή / και σχέδιο μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών είναι ότι πρέπει να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο των Θαλασσών καθώς και η εθνική κυριαρχία και τα σύνορα όλων των γειτονικών χωρών. Δεν θα θέλαμε να δούμε τις σχέσεις της Ελλάδας με το κατοχικό ισραηλινό κράτος – απαρτχάιντ να αναπτύσσονται εις βάρος των ιστορικών ελληνοπαλαιστινιακών σχέσεων, οι οποίες βασίζονται στις κοινές μας αξίες, αρχές και γεωπολιτικά συμφέροντα.

* Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνησή σας τον αγωγό EastMed; Ποιος είναι ο ρόλος και τα συμφέροντα της Παλαιστίνης;

Είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαστούμε και να συμμετέχουμε σε κάθε βιώσιμο έργο που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για άλλη μια φορά βλέπουμε το Ισραήλ (δεν είναι μέλος της UNCLOS – Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, που απορρέει από τις αποικιακές του πολιτικές σε πλήρη ευθυγράμμιση με το σιωνιστικό κίνημα και την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ, που εμπλέκονται τις τελευταίες έξι δεκαετίες, αποσταθεροποιώντας και δημιουργώντας περαιτέρω αναταραχές σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν το Ισραήλ σκοπεύει να παραβιάσει τις διατάξεις της σύμβασης UNCLOS, τότε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν πρέπει να αναγνωρίσει μια κατάσταση που απορρέει από παράνομη πράξη και να μην συνδράμει στην υλοποίηση τέτοιων ενεργειών. Στηρίζουμε όποιο βιώσιμο έργο συμβάλλει στην επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όμως το εν λόγω έργο θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο στο Gas Forum του Καΐρου βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αμοιβαίων συμφερόντων όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένου του Κράτους της Παλαιστίνης. Αυτό θα εξαλείψει τυχόν εντάσεις ή αστάθεια στην περιοχή.

Θα ήθελα να καταδείξω ότι τα θαλάσσια σύνορα στα οποία διεκδικεί το Ισραήλ δικαιώματα και κυριαρχία βασίζονται στις διαρκείς παραβάσεις του νόμου και τις επιθέσεις που ασκεί η ρατσιστική κατοχική δύναμη στα παλαιστινιακά δικαιώματα και στην κυριαρχία των θαλάσσιων υδάτων των νοτίων συνόρων μας. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ενεργεί το Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Επέδωσα επιστολή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους του δικού μου υπουργού Εξωτερικών, στην οποία αναλύει τα συμφέροντα και τις επιφυλάξεις του Κράτους της Παλαιστίνης σχετικά με το έργο του αγωγού EastMed λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι η περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με το σεβασμό των κυρίαρχων ορίων μιας γειτονικής χώρας οπουδήποτε στην περιοχή, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των συμβάσεων απαρέγκλιτα. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή μόλις τερματιστεί η αποικιοκρατική κατοχή του Ισραήλ και το Κράτος της Παλαιστίνης αποκτήσει την εθνική του κυριαρχία, έλεγχο των φυσικών του πόρων και συνόρων.


Το κείμενο και στα αγγλικά

IN A PERIOD OF TENSION IN THE MIDDLE EAST AND THE MEDITERRANEAN HOW WOULD YOU DESCRIBE THE GREEK-PALESTINIAN RELATIONS. WHAT IS THE POSITION OF YOUR GOVERNMENT ON THE ISSUE OF E.E.Z.?

Greece has historical ties of friendship and solidarity with the Palestinian people. Greece’s policy has always been in support of the right of the Palestinians to acquire their own homeland, in accordance with the resolutions of the UN General Assembly and the UN Security Council. The relations between our deceased leaders, Andreas Papandreou and Yasser Arafat, were brotherly. All following Greek governments maintained an unchangeable position regarding Palestine. The former Prime Minister Tsipras as well as the newly elected Greek government through the congratulatory letter of Prime Minister Mitsotakis to the newly appointed Palestinian Prime Minister Mohammad Shtayyeh reaffirmed the unchangeable position of Greece, namely, support to establish the State of Palestine on the pre -1967 borders with East Jerusalem as its capital based on the two – state solution, the International Law and the UN resolutions. However, what is missing is the second part of this long-awaited equation to come into being, namely, to hold Israel accountable for its crimes and violations and the recognition of the State of Palestine by the Greek government in accordance with the unanimous parliamentary vote of December 2015 calling for the recognition of the State of Palestine. With regards to the bilateral relations between Greece and the State of Palestine, we are pleased that bilateral agreements and memoranda of cooperation were signed with the PLO in the early 1990s in various sectors  and were ratified and renewed in the past years. Three years ago, we signed the Political Consultations agreement which was renewed a week ago. In 2019 we established the Joint Ministerial Committee and official visits took place between President Abbas and Prime Minister Tsipras. A political consultation meeting took place in Ramallah in addition to the meeting on the side-lines of the UNGA in New York between President Abbas and Prime Minister Mitsotakis. At the UN, Greece has been voting in favour of the most vital resolutions regarding Palestine e.g. ending the colonial occupation, Jerusalem, the illegal settlements and the two – state solution, the right of self-determination, accession to various UN organisations, etc.

Regarding the E.E.Z. I would like to remind you that on the 8th of October 2019 the Foreign Minister of the State of Palestine delivered the Legal File of the Maritime Borders of the State of Palestine to the General Secretary of the Arab League in order to establish and consolidate the legal status of the State of Palestine in addition to upgrade its position in the world by defining its maritime borders and in particular regarding the EEZ in which the State of Palestine has the right to invest and conduct research. The same file was submitted to the UN in order to be circulated among the member states. Our firm stance regarding any agreement and/or project between two or more countries is that it must respect the International Law, the Law of Seas as well as the sovereignty and borders of all neighbouring countries. We would not like to see the relations between the friendly Greece and Israel as an occupying and apartheid state develop to the detriment of the historical Greek Palestinian relations which were founded on our common values, principles and geopolitical interests.

HOW DOES YOUR GOVERNMENT DEAL WITH THE EASTMED PIPELINE? WHAT IS THE ROLE AND INTERESTS OF PALESTINE?

It is our interest to cooperate and participate in any sustainable project that will contribute to the economic growth, peace and stability in the region. We have been once again witnessing Israel (not a party of the UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea)

playing a destabilising role in the region resulting from its colonial policies in alignment with the Zionist Movement and the full support of the USA, who have been for the past six decades meddling, de-stabilising and creating further unrest in many parts of the world by imposing their hegemonic policies including in the Middle East and the East Mediterranean region. If Israel intends to violate the provisions of the UNCLOS, then any other party should not recognize a situation resulting from an illegal act and not aid in carrying out these actions. We support any project that will contribute to resolve the financial crisis in Greece however the project in question should be further discussed and analysed both technically and economically in the Cairo Gas Forum based on International Law and mutual interests of all parties including the State of Palestine. This will eliminate any tensions or instability in the region. I would like to point out that Israel’s maritime border claims, rights and their domination is based on the constant violations of International Law and aggressions exercised by the racist occupying power on Palestinian rights and sovereignty over the maritime waters of our southern border, exactly in the same way Israel acts on the Palestinian occupied territories through its colonial settlement project. A letter was delivered by myself to the Greek Foreign Minister on behalf of my Minister of Foreign Affairs in which he analyses the interests and reservations of the State of Palestine regarding the EastMed Project considering the ongoing violations of Israel. We believe that regional stability and cooperation can be achieved only through the International Law, the UN resolutions and conventions everywhere which are the pillars of International Peace and Security. We trust that sustainable economic development can only be achieved in the region once the Israeli colonial occupation ends and the State of Palestine can have its sovereignty and control over its natural resources and borders.

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/10807/10596801/to-diethnes-dikaio-den-epharmozetai-a-la-kart#