Μυστικά και ψέματα ενός ατέρμονος πολέμου

Η δημοσιοποίηση των Afghanistan Papers (2.000 σελίδες ντοκουμέντων) αποκαλύπτουν μια ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης από τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Τραμπ. Το αιματοκύλισμα άρχισε το 2001, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Χαρακτηρίζονται εφάμιλλα σε σπουδαιότητα με τα Pentagon Papers: τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, που διέρρευσαν το 1971, αποκαλύπτοντας τη συστηματική πολιτική συγκάλυψη μιας καθ’ όλα στρατιωτικής αποτυχίας των ΗΠΑ.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τη δημοσιοποίηση των Afghanistan Papers. Μια αποκάλυψη ενορχηστρωμένης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης από τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Τραμπ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν: τον μακροβιότερο στην αμερικανική ιστορία, που άρχισε το 2001, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, και έκτοτε μαίνεται ατελέσφορος, πολυδάπανος και αιματοβαμμένος, με τη συνδρομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για 2.000 σελίδες ντοκουμέντων, με εσωτερικά memo του αμερικανικού Πενταγώνου και περισσότερες από 600 συνεντεύξεις αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού, των νατοϊκών δυνάμεων και του Αφγανιστάν, διπλωματών των ΗΠΑ, καθώς και άλλων ατόμων με άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Και αποτελούν μέρος εμπιστευτικής έρευνας υπό τον -ειρωνικό εκ του αποτελέσματος- τίτλο «Διδάγματα», που διενήργησε από το 2014 το Γραφείο του Γενικού Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR): μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, που συστάθηκε κατ’ εντολήν του Κογκρέσου με αποστολή «ανεξάρτητες εκτιμήσεις» για την κατ’ ευφημισμόν πολιτική «οικοδόμησης κράτους» (nation-building) από τις ΗΠΑ στην κεντρασιατική χώρα.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, έπειτα από τριετή δικαστική μάχη, βάσει του αμερικανικού Νόμου περί Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφόρηση (FOIA) -αφού πρώτα διαγράφτηκαν τα ονόματα τουλάχιστον 366 συνεντευξιαζόμενων, που η SIGAR επέμενε να χαρακτηριστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, τα λεγόμενά τους αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που προβάλλει μέχρι και σήμερα η Ουάσινγκτον για τον 18ετή πόλεμο, που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς αμάχους, 2.300 Αμερικανούς στρατιώτες -άνδρες και γυναίκες- και έχει αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κόστος…

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/224765_mystika-kai-psemata-enos-atermonoy-polemoy