Πρώτες τουρκικές “απαντήσεις” στον EastMed και όχι μόνο. Πιο κοντά η ανάφλεξη στη Μεσόγειο

Θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης θα παραχωρήσει η Τουρκία

2 Ιανουαρίου 2019
Την παραχωρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου επιθυμεί η Τουρκία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος αξιωματούχος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Πρόκειται για οικόπεδα, όπως εξήγησε, τα οποία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://e-shocknews.com/?p=116799

Στρατό στη Λιβύη στέλνει η Τουρκία-πράσινο φως από τη Βουλή

2 Ιανουαρίου 2019
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη με ψήφους 325 υπέρ, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν το αίτημα.
Το σχετικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε στην τουρκική βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε κάνει γνωστό ότι θα ζητούσε την έγκρισή της μετά το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στη Λιβύη για υποστήριξη.
Οπως μεταδίδει με έκτακτη ενημέρωση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση με την οποία  εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://e-shocknews.com/?p=116816

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε Οινούσσες και Παναγιά

2 Ιανουαρίου 2019
Μέσα σε διάστημα 5 λεπτών τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν το μεσημέρι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες. Δυο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν για δεύτερη φορά σήμερα πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 30.000 πόδια, στις 13:29 μ.μ. και 13:30 μ.μ., όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Τρία λεπτά αργότερα 2 τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξαν πάλι πάνω από τα δύο νησιά στα 30.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.thetoc.gr/politiki/article/mparaz-tourkikwn-parabiasewn-se-oinousses-kai-panagia