ΣΥΡΙΖΑ: Όλα για το Ισραήλ, όλα για τον Νετανιάχου

ΣΥΡΙΖΑ για EastMed: Θετική η υπογραφή της συμφωνίας μετά την πολύχρονη προσπάθεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, λέγοντας ότι το έργο «συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου».

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, η στρατηγική σημασία του έργου αναδείχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, 2015-2019, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ενόψει και της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει «να εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1. Οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου “Eastern Mediterranean Partnership” που αφορά μεταξύ άλλων τη στήριξη του σχήματος 3+1, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό».

Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο, καθώς χωρίς αυτήν, ο αγωγός δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος ατόμων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες μέσα στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ΔΕΠΑ δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, μετά τον νόμο που εκχωρεί σε έναν ιδιώτη το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου και διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Διεθνών, χωρίς, όμως, να διασφαλίζει κανένα έσοδο για τη χρηματοδότηση των διεθνών αυτών έργων.

Πηγή: https://sputniknews.gr/politiki/202001025783607-sYriza-gia-EastMed-thetiki-i-ypografi-tis-symfonias-meta-tin-polyhroni-prospatheia/

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αυτοκρατορία του Χρήματος (του διεθνούς Χρηματιστικού Κεφαλαίου)