EastMed ένας αγωγός για έναν παίκτη και δύναμη κατοχής: το Ισραήλ

EastMed ένας αγωγός για ένα παίκτη και δύναμη κατοχής: το Ισραήλ

Του Άγγελου Δημητρίου
24 Δεκεμβρίου 2019

Άρον-άρον, χωρίς τη συμμετοχή της Ιταλίας, υπογράφεται στις 2/1/2020 στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία EastMed, ο οποίος θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου, Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και στη συνέχεια Ιταλίας θα κατευθύνεται στην κεντρική Ευρώπη.
Το έργο που προβάλλεται  ως μία υπόθεση στρατηγικής σημασίας και εμφανίζεται παράλληλα ως “μπλόκο“, υποτίθεται, στα θαλάσσια βουλιμικά σχέδια της Τουρκίας ή τουλάχιστον ως μέσο πίεσης προς την τελευταία για υπαναχωρήσεις, προκαλεί τεράστια και ποικίλα ερωτηματικά.
Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ιταλία θα απουσιάζει από τις υπογραφές της Αθήνας στις 2/1/2020 από το έργο, χωρίς να δίνονται σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις. Κατά δεύτερο λόγο, στο έργο του EastMed όχι μόνο δεν πρόκειται να συμμετάσχει, αλλά είναι και αντίθετη η Αίγυπτος, στρατηγικός μέγεθος στην περιοχή η οποία διαθέτει δικό της τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου και θεωρεί ότι τα μέχρι στιγμής βεβαιωμένα κοιτάσματα αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο μπορούν να εξαχθούν μέσω Αιγύπτου. Από την άλλη τονίζουμε ότι απέναντι στον αγωγό βρίσκονται και ο Λίβανος, η Συρία (και μαζί της η Ρωσία), ασφαλώς η Παλαιστινιακή Αρχή και με αμφιλεγόμενη θέση η Λιβύη. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο αγωγός EastMed αντί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας όλων ή τουλάχιστον των περισσότερων χωρών που βρέχονται από την Ανατ. Μεσόγειο, έχει περιοριστεί σε μία στενή Ελληνο-Ισραηλινή υπόθεση με ένα Ισραήλ απομονωμένο στην περιοχή και καταδικασμένο ως δύναμη κατοχής από τον ΟΗΕ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://iskra.gr/eastmed


EastMed; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!

Του Θέμη Τζήμα
26 Δεκεμβρίου 2019

Μέσα στο πλαίσιο της λογικής ανησυχίας για την τουρκική επιθετικότητα πληροφορηθήκαμε την περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Γνωστά κέντρα, άμεσα προσκολλημένα στις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ, εμφανίζουν τον αγωγό ως θεμέλιο λίθο της ασφάλειας της Ελλάδας.
Διόλου τυχαία μάλιστα, το δίλημμα “πρόοδος-συντήρηση” που τόσο “φιλότιμα” προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση κάμπτεται μπροστά στα συμφέροντα του Ισραήλ, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των πτερύγων της Βουλής να συνομολογεί την αναγκαιότητα κατασκευής του εν λόγω αγωγού. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Πρώτον, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου. Αυτός ίσως να είναι και ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων η Ιταλία έχει εν μέρει αποστασιοποιηθεί, προς το παρόν, από την εντατική προώθηση του σχεδίου. Η Ελλάδα με άλλα λόγια κάθε άλλο παρά πρόκειται να πλουτίσει από τον αγωγό.
Δεύτερον, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού βασίζεται στην καταπάτηση δικαιωμάτων τόσο των Παλαιστινίων, όσο και του Λιβάνου. Τίθεται εδώ ζήτημα αξιοπιστίας μας, αλλά και ηθικής τάξης και δικαίου, καθώς μη ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε που εδώ και κάποια χρόνια εξόφθαλμα επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο μόνο όταν μας συμφέρει.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://slpress.gr/diethni/eastmed-eycharistoyme-den-tha-paroyme/


Πέμπτη 2/1, συγκέντρωση κατά της επίσκεψης Νετανιάχου. Όχι στον East Med!

Σε συγκέντρωση  έξω από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ., καλεί το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι», αντιδρώντας στην επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα.
Η ανακοίνωση:
Ο σφαγέας του παλαιστινιακού λαού Μπένζαμιν Νετανιάχου, επισκέπτεται την χώρα μας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων για να ολοκληρώσει το έγκλημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, απευθύνει έκκληση στο δημοκρατικό λαό της Αθήνας, σε κάθε αγωνιστή, στις μαζικές οργανώσεις της πόλης , στις πολιτικές οργανώσεις που στέκονται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης για μαζικό ξεσηκωμό. Η πραγματοποίηση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου καταδίκης αυτής της επίσκεψης είναι το ελάχιστο χρέος αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους του ελληνικού λαού που αρνείται να γίνει μέρος των σιωνιστικών σχεδίων και της υποτέλειας του από το Ισραήλ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kanafani.gr/

Διαβάστε επίσης

Μείναμε στο έλεος των ρομπότ