Για τη σωτηρία του Ασάνζ!

18 Δεκεμβρίου 2019

Πολλαπλασιάζονται οι διεθνείς πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των ενοχλητικών Wikileaks, που παραμένει φυλακισμένος υπό σκληρές συνθήκες στη βρετανική φυλακή Μπελμάρς. Ο Ασάνζ απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για κατασκοπεία επειδή έχει αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, τα εγκλήματα που διέπραξαν ανά τον κόσμο. Κινδυνεύει με φυλάκιση έως 175 ετών για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και πλήθους εσωτερικών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα «ημερολόγια πολέμου» περιέχουν αποδείξεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραπλάνησε την κοινή γνώμη για τις δραστηριότητες της στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Ο Δρόμος έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτήν την υπόθεση, την τόσο αποκαλυπτική για το πόσο μετράνε στη Δύση τα πολυδιαφημισμένα «βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτά της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της πληροφόρησης κ.ο.κ.

Σταδιακά γίνονται γνωστές και άλλες λεπτομέρειες της διαρκούς σκευωρίας που έστησαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους με θύμα τον Ασάνζ – μια σκευωρία που ξεκίνησε όταν η Σουηδία τον κατηγόρησε ότι «παρενόχλησε σεξουαλικά» δύο γυναίκες. Αυτή η κατηγορία κατέρρευσε εδώ και καιρό, αλλά βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος, αφού για να αποφύγει ο Ασάνζ τη σύλληψή του (και κυρίως την έκδοσή του στις ΗΠΑ – αυτή ήταν εξάλλου από την αρχή η επιδίωξη όσων τον διώκουν) αναγκάστηκε να καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου βρήκε άσυλο. Μέχρι τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Μορένο, φίλος της Ουάσιγκτον, διέταξε την έξωσή του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους Βρετανούς. Τώρα αποκαλύπτεται ότι μια σκοτεινή ισπανική εταιρία «ασφαλείας» κατασκόπευε τον ασάνζ όσο βρισκόταν στην πρεσβεία του εκουαδόρ, και παρέδιδε στην Ουάσιγκτον τις συνομιλίες του με τους δικηγόρους του…

Εξήντα διανοούμενοι ζητούν παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι

Στις αρχές του μήνα δημοσιοποιήθηκε μία ακόμη πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Πρόκειται για επιστολή που έστειλαν στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι 60 διεθνείς προσωπικότητες, ζητώντας του να μεσολαβήσει στις βρετανικές αρχές ώστε να απελευθερωθεί επιτέλους ο Ασάνζ. Οι υπογράφοντες ζητούν την απελευθέρωση του Ασάνζ, που κρατείται κατά τρόπο άδικο και βάναυσο, όπως επισημαίνουν, και τονίζουν ότι ο φυλακισμένος ιδρυτής των Wikileaks δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα στη Βρετανία ή στη Σουηδία: οι μόνες κατηγορίες εναντίον του προέρχονται από τις ΗΠΑ, είναι καθαρά πολιτικές και αποβλέπουν στο να τιμωρηθεί για δημοσίευση ακριβών πληροφοριών που του δόθηκαν από πληροφορημένες πηγές. Παραπέρα, οι υπογράφοντες καταδικάζουν τη συνένοχη σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ, τα οποία παριστάνουν ότι αγνοούν αυτό που συντελείται ενώ «έχουν δημοσιεύσει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που δημοσίευσε και αυτός».

Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, τονίζουν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ευτελίζεται σε απλό εργαλείο πολιτικής καταπίεσης των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «αυτή η υπόθεση έχει κλονίσει πολύ σοβαρά την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ». Μεταξύ των διανοουμένων που υπογράφουν την επιστολή είναι η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο Αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκυ, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, η Γερμανίδα βουλευτής Σάρα Βάγκενκνεχτ και ο Αμερικανός πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Πολ Κρέιγκ Ρόμπερτς. Από την Ελλάδα, την επιστολή υπογράφουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανόλης Γλέζος και ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Κινητοποιούνται δημοσιογράφοι και γιατροί

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα ψήφισμα δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, που εκφράζουν «τη βαθύτατη ανησυχία μας για την υγεία του κ. Ασάνζ, για τη συνεχιζόμενη κράτησή του και για τις τρομακτικές κατηγορίες για κατασκοπεία», και τονίζουν: «Αυτή η υπόθεση αγγίζει τον πυρήνα της αρχής της ελευθερίας του λόγου. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά του κ. Ασάνζ για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες κυβερνήσεις να καταδιώξουν δημοσιογράφους οπουδήποτε στον κόσμο, και αυτό θα είναι ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου σε όλον τον κόσμο». Το ψήφισμα, που μέχρι τώρα υπογράφεται από 768 δημοσιογράφους, καταλήγει ως εξής: «Ζητούμε από τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ενημερώνουν το κοινό με ακρίβεια για την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Ζητούμε από όλους τους δημοσιογράφους να μην σιωπήσουν και να υπερασπιστούν τον Ασάνζ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Οι επικίνδυνοι καιροί απαιτούν ατρόμητη δημοσιογραφία».

Επίσης, περισσότεροι από 60 γιατροί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ, εκφράζοντας το φόβο ότι η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι τόσο επιδεινωμένη ώστε θα μπορούσε να πεθάνει μέσα στη βρετανική φυλακή. Οι γιατροί εξηγούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη σωματική και ψυχική υγεία του ιδρυτή των Wikileaks και ζητούν να μεταφερθεί σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, προκειμένου να μπορεί να έχει την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία. Αλλιώς, γράφουν, «έχουμε πραγματικές ανησυχίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ότι ο κ. Ασάνζ θα μπορούσε να πεθάνει στη φυλακή. Επομένως, η κατάσταση της υγείας του είναι επείγουσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Μέχρι στιγμής πάντως όλες οι βρετανικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, οι τόσο ευαίσθητες κατά τα άλλα, κωφεύουν…

Πηγή: https://edromos.gr/gia-ti-sotiria-tou-asanz/

Διαβάστε επίσης

Eπείγουσα διεθνής έκκληση για τη σωτηρία της ζωής και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ