Ενστάσεις Ισραήλ για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

9.12.2019

Το Τελ Αβίβ διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του κοιτάσματος εάν διευθετηθεί η διαφορά για την οριοθέτησή του

Ενστάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη και συνεπακόλουθα την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, φαίνεται πως εγείρει το Ισραήλ.

Μάλιστα, το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Globes, διαμηνύει πως, δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του κοιτάσματος, εάν δεν προηγηθεί διευθέτηση της διαφοράς για την οριοθέτηση του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Ούντι Αντίρι, απέστειλε τον περασμένο μήνα σχετική επιστολή στις εταιρείες Shell, Delek και Noble Energy, που κατέχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», μέσω της οποίας εκφράζει τις θέσεις της χώρας του αναφορικά με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Όπως αναφέρει το Globes, ο κ. Αντίρι στην επιστολή του τονίζει ότι, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη συμφωνία, για δίκαιη εκμετάλλευση και ανάπτυξη του «Αφροδίτη», προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Επισημαίνει, δε, πως η θέση του Ισραήλ είναι ότι οι αδειούχες εταιρείες δεν μπορούν να αρχίσουν την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τεμαχίου «Αφροδίτη – Γισάι», πριν από την κατάληξη σε συμφωνία.

Στο δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας, αναφέρεται επίσης ότι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Γισάι» που συνορεύει με την «Αφροδίτη», καλωσόρισαν την επιστολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ, μεγαλομετόχου σε μια από τις εταιρίες που κατέχουν δικαιώματα στο «Γισάι», ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ισραηλινών εταιριών στο εν λόγω τεμάχιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΡΙΚ, η ισραηλινή πλευρά αναμένεται να σχολιάσει το δημοσίευμα και την αποστολή της επιστολής εντός των επομένων ωρών.

Πηγή: https://www.brief.com.cy/energeia/enstaseis-israil-gia-anaptyxi-toy-koitasmatos-afroditi