Μείζων στροφή: περιφρονούν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο. Κύπρος/Ελλάδα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. ‘Ολοι οι άλλοι καταλαβαίνουν

Όταν ο Τραμπ περιφρονεί το διεθνές δίκαιο

20/11/2019

‘Εντονες επικρίσεις στον γερμανικό τύπο για την απόφαση των ΗΠΑ να ανατρέψουν πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας ως νόμιμους τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

“Ο Ράμπο κάνει πολιτική” επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι “το διεθνές δίκαιο δεν μετράει για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ” και εξηγεί: “Ο Τραμπ μάλλον ήθελε να προσφέρει άλλη μία εξυπηρέτηση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο ο Τραμπ τον είχε συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα, κηρύσσοντας νόμιμη την προσάρτηση των υψιπέδων του Γκολάν λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες (στο Ισραήλ). Ήταν μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Νετανιάχου αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση. Γαντζώνεται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ώστε να έχει καλύτερη αφετηρία όταν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις”.

Έντονη κριτική από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: “Οι ΗΠΑ όχι μόνο αντιτάσσονται στην άποψη των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και πολλών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο πλέον για τον Τραμπ. Το χειρότερο είναι ότι για την αμερικανική κυβέρνηση το δίκαιο του ισχυρού έχει απεριόριστη προτεραιότητα απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως με ό,τι ισχυρίζεται ο (Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών) Πομπέο, αυτό δεν προωθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.dw.com/

Διαβάστε επίσης

Fascists R Us: Trump and Pompeo’s Deny That Israeli Squatting on Palestinian Land Is Illegal