Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία. Επιστροφή ΗΠΑ στην πολιτική των δικτατοριών και των πραξικοπημάτων

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία. Η Ουάσιγκτων γυρνάει στην πολιτική πραξικοπημάτων και δικτατοριών

Η δεύτερος αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει προσωρινή πρόεδρος μετά την πρόσφατη παραίτηση του Έβο Μοράλες.

Ο ερχομός της Τζανίνε Άνιες στην προεδρία έρχεται μετά την αποκάλυψη από Βολιβιανούς βουλευτές ότι δεν διαθέτουν απαρτία για να εγκρίνουν επίσημα την παραίτηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

«Αναλαμβάνω αμέσως την προεδρία του κράτους και υπόσχομαι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ειρήνευση στη χώρα», δήλωσε στις 12 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το TeleSur.

Η προσωρινή ηγέτης δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τη σύσταση μιας νέας εκλογικής επιτροπής. Σε μία προηγούμενη εκτίμηση της, είχε ισχυριστεί πως οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συνελήφθησαν δεκάδες στελέχη της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής, με αφορμή την υποτιθέμενη εμπλοκή τους με μια εν εξελίξει έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.

πηγή

Α. Χατζηστεφάνου: Πώς στήθηκε το πραξικόπημα της Βολιβίας

Για τα πραγματικά αίτια αλλά και το μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για την ανατροπή του προέδρου της Βολιβίας συζήτησε ο Άρης Χατζηστεφάνου με τον δημοσιογράφο Κώστα Ράπτη στην εκπομπή «Ω, τι κόσμος» στον Αθήνα 9,84.

Οι δυο δημοσιογράφοι συζητούν για την ιστορία των αμερικανικών προσπαθειών ανατροπής του Μοράλες αλλά και τον ρόλο που έπαιξε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

πηγή

Μια σειρά άρθρων στα αγγλικά και στα γαλλικά για τη Βολιβία μπορούν να βρουν οι αναγνώστες μας στο σάιτ defenddemocracy.press . ‘Οπως επίσης και μία εν θερμώ αντίδραση του πολύ καλού γνώστη της Λατινικής Αμερικής Καθηγητή Πέτρας

Bolivia: “El Desequilibrio de fuerzaw y la desmoralización que provocó la renuncia de Evo no es una situación óptima para una respuesta popular”