Aποτελειώνουμε τις σχέσεις με Ρωσία κατ΄εντολήν ΗΠΑ. Προς το σοβαρότερο σχίσμα στην Ορθοδοξία μετά το 1054

Κύπρου: ”Δεν συμφωνούμε ούτε με τον Οικουμενικό ούτε με τον Μόσχας”

03/11/2019
Την έντονη απαρέσκειά του για τη διακοπή τού μνημοσύνου τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, εξέφρασε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
«Την στάση τού Πατριάρχη Μόσχας την θεωρώ απαράδεκτη. Δεν κόβουμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μιά θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Για αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου».
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32774-kuprou-den-sumfonoume-oute-me-ton-oikoumeniko-oute-me-ton-mosxas-foto

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

03.11.2019
Για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν μνημόνευσε στη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν αναφέρθηκε επίσης όταν, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους.
Η μη αναφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά την πατριαρχική λειτουργία σημαίνει την παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://sputniknews.gr/ellada/201911035108610-o-patriarhis-kyrillos-den-mnimoneuse-ton-arhiepiskopo-ieronymo/

Αμηχανία και αντίμετρα από τη Μόσχα σε βάρος της Ελλάδος

3/11/2019
Mε την Ελλαδική Εκκλησία η οποία αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας τα έχει βάλει τώρα η Μόσχα. Πέραν των κυρώσεων που έχουν σχέση με τα θεολογικά (μνημόνευση κ.λπ.), η Ρωσική Εκκλησία σχεδιάζει και άλλα μέτρα τα οποία θα τα θέτει σε εφαρμογή ανάλογα με τις εξελίξεις.
Η απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας να συλλειτουργεί μόνο με τους Eλληνες μητροπολίτες οι οποίοι διαφώνησαν με την απόφαση για την αναγνώριση, δείχνει από τη μία αμηχανία και από την άλλη μία τάση επίδειξης ισχύος.
Πέραν αυτών, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά να εκδώσει κάτι σαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους Ρώσους Ορθόδοξους που θέλουν να επισκεφτούν ναούς και μοναστήρια στην Ελλάδα, το Αγιον Ορος, την Πόλη αλλά και σε εκείνες τις Εκκλησίες οι οποίες θα αποφασίσουν να αναγνωρίζουν την Ουκρανία.
Στους σχεδιασμούς της είναι και η ίδρυση μίας άτυπης Εξαρχίας στην Ελλάδα, ίσως στη Θεσσαλονίκη, η αναγνώριση των Παλαιοημερολογιτών και η ανέγερση ρωσικού ναού.
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://ikivotos.gr/post/9032/amhxania-kai-antimetra-apo-th-mosxa-se-baros-ths-ellados

Οργή Πούτιν κατά Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Θέλει να υποτάξει την ουκρανική Εκκλησία

20 Δεκεμβρίου 2018
Έντονοι ήταν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του και αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πούτιν έκανε λόγο για «Τουρκικό Πατριαρχείο» και επέκρινε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/159081/orgi-poytin-kata-patriarxi-vartholomaioy-thelei-na-ypotaxei-tin-oykraniki-ekklisia

Ο τελευταίος Οικουμενικός Πατριάρχης;

Ουκρανία, Ισραήλ και Άκρα Δεξιά