Προς Δαμασκό και Μόσχα στρέφονται τώρα οι Κούρδοι

Συμμαχία Κούρδων – Άσαντ για αντιμετώπιση τουρκικών δυνάμεων

14/10/2019

«Προκαταρτική συμφωνία» με τη Δαμασκό, που περιορίζεται στην ανάπτυξη στρατού κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας περιλαμβάνει η είδηση ότι ο Άσαντ πρόκειται βοηθήσει τους Κούρδους της Ροζάβα να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με το Reuters, κορυφαίος Κούρδος αξιωματούχος της Συρίας, ανέφερε πως η συμφωνία αφορά στην είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις παραμεθόριες περιοχές από την πόλη Μανμπίτς (Manbij) έως το Ντερίκ (Derik) στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Badran Jia Kurd ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι η διοίκηση των Κούρδων υποχρεώθηκε να αναζητήσει τρόπους προστασίας της περιοχής, αφού οι ΗΠΑ «έδωσαν το πράσινο φως» για την τουρκική επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, οι Αρχές των Κούρδων στη βόρεια Συρία κατέληξαν σε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό για την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

«Για να αποφευχθεί και να απωθηθεί αυτή η επίθεση, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων και της κυριαρχίας της Συρίας. Ο συριακός στρατός θα εισέλθει (στις ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές) και θα αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος όλων των συριο-τουρκικών συνόρων προκειμένου να βοηθήσει (τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις [SDF] υπό τους Κούρδους) να απωθήσουν αυτή την επίθεση και να απελευθερώσουν περιοχές που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του», σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές των Κούρδων.

Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, η συμφωνία στοχεύει στην «απελευθέρωση και άλλων πόλεων της Συρίας που έχει καταλάβει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν».

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα αντισταθεί σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατών στην περιοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο όπως έχει δηλώσει η Άγκυρα, την εκκαθάριση τρομοκρατών από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε», είπε. «Κάλεσα τη Δύση [και] την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε [το Κομπάνι]. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» δήλωσε ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του Κομπάνι, στρατηγός Ισμέτ Χασάν.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ διά του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρειας Συρία.

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων εξακολουθεί, πάντως, να είναι η απελευθέρωση μελών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνταν σε φυλακές στην περιοχή της βόρειας Συρίας.

«Οι ΗΠΑ είχαν κρατούμενους τα χειρότερα από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία και οι Κούρδοι δεν πρέπει να τους αφήσουν να δραπετεύσουν. Η Ευρώπη θα έπρεπε να τους είχε πάρει πίσω μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα. Θα πρέπει να το κάνουν τώρα. Δεν θα φτάσουν ποτέ και δεν θα τους επιτρέψουμε την είσοδο στις ΗΠΑ» έγραψε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας του.

Όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι «έχουν εξουδετερωθεί» στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνολικά 525 «τρομοκράτες»-μέλη των PKK / PYD-YPG και ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο Μ-4 σε βάθος 30-35χλμ.

Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα των Κούρδων στις ΗΠΑ: Μας εγκαταλείψατε, μας “πουλήσατε”, αφήνετε να μας σφάξουν