Μπλόκο στις ναζιστικές φιέστες

Του Απόστολου Λυκεσά
2/6/2019

Η Ομάδα Εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege», που έχει βάλει στόχο να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους αυτουργούς ναζί μέσω ιστορικών ερευνών, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συνάντησης βετεράνων της Βέρμαχτ «Ορεινή Μεραρχία» και «Ορεινό Σώμα Στρατού» που διέπραξαν φρικαλεότητες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα.

Ελληνες και Αλβανοί επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών, συγγενείς θυμάτων, Ελληνες πολιτικοί, Γερμανοί αντιφασίστες, ιστορικοί, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν και φέτος στο Μόναχο, σε συνέχεια των εκδηλώσεων που άρχισαν τα τελευταία χρόνια, απαντώντας στον μύθο ότι οι μονάδες της Βέρμαχτ «Ορεινή Μεραρχία» και «Ορεινό Σώμα Στρατού» δεν συμμετείχαν και δεν διέπραξαν φρικαλεότητες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συνάντησης βετεράνων των Ορεινών Καταδρομών στο Mittenwald έχουν ξεκινήσει από το 2002 με οργανώτρια την Ομάδα Εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege», που έχει βάλει στόχο να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους αυτουργούς ναζί μέσω ιστορικών ερευνών.

Στην Ελλάδα η δράση των δύο μονάδων της Βέρμαχτ έγινε γνωστή ως «αιματοβαμμένο εντελβάις» από την έρευνα του Χ. Φ. Μάγερ που αποκάλυψε τη δράση της «Ορεινής Μεραρχίας» στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ενωση, αλλά κυρίως στα Βαλκάνια.

Εκδηλώσεις

Φέτος, στις 6 Ιουνίου, οι Γερμανοί αντιφασίστες ως απάντηση στη συνέλευση βετεράνων των ορεινών καταδρομών στο Mittenwald οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Αποζημίωση των θυμάτων των ναζί – τιμωρία των αυτουργών», θέμα που συναρτάται ευθέως με την τελευταία απόφαση της ελληνικής Βουλής (17.4.2019) και το σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στο Μόναχο στις 4 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία του γερμανικού συνδικάτου DGB (DGB-Haus) με τους επιζώντες των σφαγών σε Ελλάδα και Αλβανία. Στις 5 Ιουνίου ακολουθούν συγκεντρώσεις μνήμης όλων των θυμάτων των ναζί εμπρός από τη Βαυαρική Καγκελαρία και στις 6 Ιουνίου στο Mittenwald, όπου οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές Ενοπλες Δυνάμεις τιμούν μέχρι σήμερα τους καταδρομείς της «Αδελφότητας Ορεινών Καταδρομών» που δολοφόνησαν αμάχους στο Κομμένο της Αρτας, στους Λιγκιάδες, στην Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στο Δίστομο και σε πολλά άλλα μέρη.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Γερμανοί αντιφασίστες ελέγχουν την τήρηση του νέου «Νόμου για την Παράδοση – Traditionission» που απαγορεύει θετικές αναφορές στον ναζιστικό στρατό και μαζί με τα θύματα των ναζί θα καταθέσουν στεφάνι. Ανάλογες εκδηλώσεις εκτός από το Μόναχο θα γίνουν και στο Ζάλτσμπουργκ.

● Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μόναχο τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι «Τα εγκλήματα πολέμου του 4ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων των SS στην Ελλάδα», «Οι σφαγές που διέπραξε το 1ο Σύνταγμα Ορεινών Καταδρομών σε Αλβανία και Ελλάδα», «Αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού – τιμωρία των αυτουργών του ναζισμού».

Θα πάρουν μέρος ο επιζών της σφαγής στους Πύργους Εορδαίας δρ. Ευστάθιος Χαϊτίδης, ο δρ. Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), η Πανδώρα Ντώνη (Μποροβέ/Αλβανία), επιζώσα της σφαγής που διέπραξε το «1ο Σύνταγμα Ορεινών Καταδρομών» στην Αλβανία, ο ιστορικός Ραλφ Κλάιν (Witten) και θα συντονίσει ο ιστορικός δρ. Στέφαν Στράκε (Wuppertal).

Οργανωτές είναι η ομάδα εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege» σε συνεργασία με το DGB-Youth Munich, την VVN-BdA Munich και την «ΑΚ Δίστομο». Προσκλήθηκε και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Δράσεις

● Στις 5 Ιουνίου θα ακολουθήσει η «Περιοδεία Απελευθέρωσης 2019» μέσω Μονάχου και Ανω Βαυαρίας και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο «Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικοσοσιαλισμού Karl Mannheimer». Θα ακολουθήσει δράση με πανό για τις αποζημιώσεις Ελλήνων και Αλβανών – θυμάτων του ναζισμού στην έδρα του Βαυαρού πρωθυπουργού με σύνθημα «Το Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας πρέπει να πληρώσει!».

Στις 5 Ιουνίου στο Mittenwald θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής», το οποίο διαπραγματεύεται την καταστροφή των Λιγκιάδων Ιωαννίνων από τη μεραρχία Εντελβάις.

Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης:

● Στον πρώην Εβραϊκό Οίκο Ευγηρίας στην Reichenbachstr 27, για να τιμηθεί η μνήμη των 7 επιζώντων του Ολοκαυτώματος που έχασαν τη ζωή τους στις 13 Φεβρουαρίου 1970, ύστερα από δολοφονική αντισημιτική εμπρηστική επίθεση.

● Στο νεκροταφείο του Graefelfingen για να τιμηθεί η μνήμη των 53 Ρώσων φυλακισμένων που σκοτώθηκαν από παραστρατιωτικούς στις 2 Μαΐου 1919.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/198074_mploko-stis-nazistikes-fiestes