Σε πολιτικό παίγνιο εμπλέκει η ΝΔ τον Πρόεδρο – Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Του Σπύρου Γκουτζάνη
1/6/2019

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα με πολιτειακές διαστάσεις αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης, το θέμα του ορισμού ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Παρά τον ορισμό από την κυβέρνηση της ηγεσίας και παρότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος συνεχίζουν τις πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην εκδόσει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση των της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Μετά την άρνηση της ΝΔ, να συναινέσει στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου – πρόεδρου και εισαγγελέα και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας-, η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό τους, όπως υποστηρίζει με κατηγορηματικότητα ότι της επιτρέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα.

Κατόπιν τούτου μέγα θέμα δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση και αντικυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το Προεδρικό διάταγμα του διορισμού της νέας ηγεσίας. Καθώς η θητεία των εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, λήγει στις 30 Ιουνίου -και η κυβέρνηση απέφυγε να τους πιέσει να αποχωρήσουν νωρίτερα –ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος την 1η Ιουλίου, όπως επιτάσσει ο δικός του θεσμικός ρόλο– και όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2016.

Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχει συνομιλήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και κατόπιν της διαβεβαίωσής του ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η τελευταία τους συνομιλία που διήρκεσε 20 λεπτά έγινε σήμερα λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά όμως οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχίζονται ώστε μετά την λήξη της θητείας των εν ενεργεία δικαστών να μην εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού αναφέρει ότι η κυβέρνηση “προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”, συνεχίζει λέγοντας ότι «Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

 Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr