Α. Οτζαλάν: Συνάντησε τους δικηγόρους του για πρώτη φορά από το 2011

6 Μαΐου 2019

Ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρκική φυλακή, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους δικηγόρους του, για πρώτη φορά από το 2011, όπως έγινε γνωστό από τη νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι του Οτζαλάν στην Κωνσταντινούπολη, μετέφεραν ένα μήνυμα εκ μέρους του, με το οποίο έκανε έκκληση στους υποστηρικτές του οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, κάλεσε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να επιδιώξουν άλλες λύσεις στη συριακή κρίση, αντί για την ένοπλη αντιπαράθεση.

Ο Οτζαλάν ζήτησε από τις SDF, η βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, να λάβουν υπόψη τους τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας στη Συρία.

Η συνάντηση του Κούρδου ηγέτη με τους δικηγόρους του έγινε στις 2 Μαΐου στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κράτησε περίπου μία ώρα.

«Μόνο σε δύο δικηγόρους επιτράπηκε να τον συναντήσουν, μολονότι τέσσερις είχαν υποβάλει αίτηση», είπε ο ένας από αυτούς, ο Ρεζάν Σαριτζά.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, περίπου 3.000 κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας ζητώντας να χαλαρώσουν οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν.

Οι περισσότεροι ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη βουλευτίνα Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία αρνείται να δεχτεί τροφή από τον περασμένο Νοέμβριο. Από την αρχή του κινήματος αυτού, οκτώ κρατούμενοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα στη φυλακή.

«Σεβόμαστε την αντίσταση των φίλων μας στις φυλακές και έξω από αυτές αλλά θα θέλαμε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, να μην φτάνουν σε σημείο που οδηγεί στον θάνατο», είπε η δικηγόρος Νεβρόζ Ουϊσάλ, μεταφέροντας το μήνυμα του Οτζαλάν.

Πηγή: https://slpress.gr