Πέθανε η 90χρονη με τη νεανική καρδιά

Της Βένας Γεωργακοπούλου
31.03.2019

Κορυφαία σκηνοθέτις, φωτογράφος και εικαστικός, η Γαλλίδα με το «μισό ελληνικό αίμα» από τον Σμυρνιό πατέρα της θεωρείται προάγγελος της Νουβέλ Βαγκ, ενώ άφησε μεγάλες ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ηταν όρθια και δραστήρια μέχρι τέλους.

Τον Φεβρουάριο ήταν στο Φεστιβάλ Βερολίνου παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ της «Varda by Agnès» (H Bαρντά από την Ανιές), ένα αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό masterclass για τη ζωή και τη μεγάλη της τέχνη. Ζωηρή, με το δίχρωμο, περίεργο κούρεμά της και τα έντονα, τρελά της ρούχα και αθλητικά παπούτσια.

Εναν χρόνο πριν, στα Οσκαρ του 2018, ήταν στα 89 της η πιο ηλικιωμένη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού, με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ της «Πρόσωπα και ιστορίες», τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της, που το είχε γυρίσει ακούραστη τριγυρνώντας τη Γαλλία με τον πενήντα πέντε χρόνια μικρότερό της διάσημο Γάλλο εικαστικό JR. Ελεγες ότι δεν θα φύγει ποτέ από τη ζωή, ότι η Ανιές Βαρντά θα ήταν πολλά χρόνια κοντά μας, πάντα δραστήρια, στο σινεμά, στη φωτογραφία, αλλά και στα εικαστικά, όπου εισήλθε θριαμβευτικά στα 70 της χρόνια

Κι όμως. Η είδηση ότι πέθανε τη νύχτα της Πέμπτης, στο Παρίσι, στα 90 της χρόνια, σκόρπισε συγκίνηση στον κόσμο του κινηματογράφου. Της τέχνης που, αναπάντεχα ακόμα και για την ίδια, σημάδεψε, όπως ελάχιστες ακόμα γυναίκες, με όλο της το έργο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/tehnes/sinema/189305_pethane-i-90hroni-me-ti-neaniki-kardia