Το δείπνο γεωπολιτικής ισχύος έχει τελικά πολύ πικρή γεύση

Δρ. Ανδριανή Δ. Οδυσσέως
27/11/2018

Είναι από εκείνες τις φορές που ο καθένας θα ήθελε να μην βγουν αληθινές οι προβλέψεις του και ας κινδυνεύει να  κατηγορηθεί για λανθασμένο πολιτικό αισθητήριο. Δυστυχώ όμως τα γεγονότα βοούν.

Όταν ο εξ ΗΠΑ ορμώμενος ενεργειακός κολοσσός που έχει κάνει τελευταίως πολλούς στην Κύπρο να παραμιλούν και να κρύβουν πίσω από τα τρυπάνια και τις πλατφόρμες του τις πολιτικές τους ανεπάρκειες και τραγικές αποτυχίες, παρέθετε μυστικό δείπνο στον Επίτροπο και τρεις Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβληματιστήκαμε πως εκείνο που σίγουρα θα ήθελε να διασφαλίσει ήταν προφανώς η απρόσκοπτη ενάσκηση των δικαιωμάτων του και η πλήρης εξασφάλιση των συμφερόντων του.

Συνεπώς, η ανάγνωση εκείνου του δείπνου αποδεικνύεται πέρα για πέρα ορθή και η γεύση που αφήνει ιδιαίτερα πικρή. Αφού λοιπόν  η εταιρεία θέλει διακαώς να προχωρήσει με τις γεωτρήσεις χωρίς να έχει την Τουρκία μέσα στα πόδια της, και επειδή προφανώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν πραγματικό «πόλεμο» με την Τουρκία στον έλεγχο της Μεσογείου παρά τις εντάσεις και τις οικονομικές αλληλοεξοντώσεις,  προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα αυτά απρόσκοπτα θα πρέπει να γίνει ό,τι η Τουρκία θέλει στο Κυπριακό και να φανεί πως ελέγχουν οι Αμερικανοί το ενεργειακό παιγνίδι. Η Τουρκία πρέπει να ικανοποιηθεί αλλά όχι από τις ΗΠΑ, προφανώς. Η Τουρκία πρέπει να πάρει όσα θέλει στο Κυπριακό και όλα όσα πρόκειται να θελήσει στα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε και οι λύκοι να χορτάσουν και η πίτα της ExxonMobil να μείνει σωστή. Το χώνεψαν όπως φαίνεται πρώτα και οι δικοί μας παίκτες, όπως χώνεψαν και το όποιο περιεχόμενο του μυστικού εκείνου δείπνου.

Η «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» η οποία τώρα ακούει στο νεοφανές εφεύρημα «όροι αναφοράς»  δίνει την απάντηση. Κι αυτήν προφανώς κάποιοι θα πρέπει να διασφαλίσουν πως θα γίνει αποδεκτή από κόμματα και λαό χωρίς αντιδράσεις, μέσα από τους «όρους» με τους οποίους σπεύδει να μας καφαλοκλειδώσει η κυρία Λουτ. Υπάρχει όμως εδώ, μια λεπτομέρεια που δεν τόλμησε καν να σχολιάσει η κυβέρνηση μας μέσα στη μέθη των…γεωπολιτικών της τάχα μου επιτυχιών. Η κυρία Λουτ θέλει να διασφαλίσει πως θα ολοκληρώσει τους «όρους αναφοράς» πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης! Προφανώς για να μην αποκτήσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τραπέζι του διαλόγου όπου μας έχουν συνηθίσει να δίνουμε και από αυτά που δεν έχουμε και να υπακούμε στα υπερατλαντικά κελεύσματα.

Ήδη σε μια επίσκεψη όπου θα μπορούσε, αν είχαμε πραγματικά οράματα για τούτο τον τόπο, να ήταν καθόλα εμβληματική, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ για την ενέργεια, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, μας τόνισε εμφαντικά  πως, μπορεί μεν να χαριεντιζόμαστε με τρυπάνια και πλατφόρμες, αλλά χωρίς «λύση»  εξόρυξη και αξιοποίηση δεν θα υπάρξει. Και μας πέταξε ξανά την επωδό  για ακριβοδίκαιη μοιρασιά. Που μακάρι, βέβαια να ήταν ακριβοδίκαιη κι όχι το 20% να απολαμβάνει τα 5/6 και το 80% να πανηγυρίζει γιατί του αφήνουν το 1/6!

Ποιος δίνει το δικαίωμα στον οποιοδήποτε αξιωματούχο τρίτης χώρας να επιβάλλει με ποιο τρόπο το κυρίαρχο κράτος θα διαχειριστεί τα όποια κέρδη του; Και γιατί το υπενθυμίζουν ξανά και ξανά; Το αποδέχθηκαν προφανώς οι κυβερνώντες όταν συζητούσαν για δήθεν οράματα που τώρα γίνονται εφιάλτες.  Για τούτο και δεν αντιδρούν. Αλλά, βλέπετε, η ισχύς της υπερδύναμης φτάνει μόνον μέχρι εκεί που τελειώνει το οικόπεδο 10! Τώρα, αν το Μπαρμπαρός σουλατσάρει απρόσκοπτα λίγα ναυτικά μίλια πιο κάτω, αν κάτω από την μύτη τους παραβιάζεται κατάφωρα κάθε αρχή δικαίου, αν πολτοποιείται η εθνική αξιοπρέπεια των «ακριβών τους συνεταίρων»- δηλαδή εμάς- ποσώς τους ενδιαφέρει. Εδώ θα μου πείτε δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την δική μας κυβέρνηση η οποία σπεύδει ασθμαίνοντας να μπει σε συνομιλίες υπό την σκιά του Μπαρμπαρός.

Γιατί λοιπόν να μην απαιτούν τα μέγιστα οι Τούρκοι όταν γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ πάση θυσία θέλουν αξιοποίηση της επένδυσής τους και έλεγχο στη Μεσόγειο αλλά έχουν διασφαλίσει πως αυτό θα γίνει μετά από την όποια λύση. Μαζί με την Λουτ, κατάφερε να μας  κεφαλοκλειδώσουν και αυτή η ίδια μας η κυβέρνηση με την συνέργεια της προηγούμενης. Τουλάχιστον, ας μην μας προκαλούν μιλώντας για γεωπολιτικές επιτυχίες.

*Μέλος Π.Γ. Κ.Σ.ΕΔΕΚ

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/541777/to-deipno-geopolitikis-isxyos-exei-telika-poly-pikri-gefsi

Διαβάστε επίσης

H συγκλονιστική δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο