Το νέο έγκλημα της Τρόικας και των υπαλλήλων της (“Φύγαμε από τα Μνημόνια”)

Καταγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων ότι η κυβέρνηση «επεξεργάζεται σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο και γενικά έχουν έσοδα».

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για έγγραφο που έχει στα χέρια της, το οποίο όπως αναφέρει, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει δηλαδή να ξεπουλήσει, τα μνημεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα όπως, Ακρόπολη, Δελφοί, αρχαία Ολυμπία , Κνωσός , Λίνδος, κ.λπ., χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους «επενδυτές»».

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακαλέσει την εκχώρηση των χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στους δανειστές , που αποφάσισε το καλοκαίρι του 2018, αλλά τουναντίον, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που έχει στα χέρια της η ΠΕΥΦΑ, επεξεργάζεται σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο, διαθέτουν αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα.

Συγκεκριμένα σε έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με αρ πρωτ 118009/ΕΥΚΕ 1865 / 6-11-2018, αναφέρεται επι λέξει:

«…σημαντικός αριθμός έργων που συγχρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού αφορούν σε έργα προστασίας, ανάδειξης , ανάπλασης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία …..σε πολλές περιπτώσεις τα έσοδα των χώρων αυτών καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους. ….
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι εν λόγω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες.

Κλείνοντας την ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν ότι: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αποφασισμένοι, με οποιοδήποτε τίμημα, να προστατεύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και να τους αποτρέψουμε να βάλουν στο χέρι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Πηγή: https://economico.gr/i-kyvernisi-xepoylaei-simantikoys-archaiologikoys-choroys-kataggelloyn-oi-fylakes-archaiotiton/