Συντάκτης: Απόστολος Κ. Κοκόλιας*
2 Ιανουαρίου 2019
Το 1945 εκδόθηκε η «Λευκή Βίβλος του ΕΑΜ» με ένα ιστορικό κείμενο εξαιρετικής σημασίας, άγνωστο στον πολύ κόσμο. Πρόκειται για τα πρακτικά της πρώτης μέρας της διάσκεψης που έγινε στην Αθήνα στις 26 και 27 Δεκεμβρίου 1944, με τη συμμετοχή του Ουίνστον Τσόρτσιλ και κάτω από το πανδαιμόνιο των βομβαρδισμών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.
Αυτό το δημοσίευμα αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν σωστά πρόσωπα και πράγματα της εποχής εκείνης, για τα οποία, όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν κληροδοτήσει σ’ εμάς τους μεταγενέστερους εσφαλμένη εικόνα, που χρειάζεται απομυθοποίηση.
Συγκεκριμένα:
1. Ουσιαστικά δεν επρόκειτο για «διάσκεψη», δηλαδή για μια συνάντηση όπου κάποιοι θα ανέλυαν την κατάσταση, θα έκαναν προτάσεις και δημοκρατικά θα κατέληγαν σε κάποιες αποφάσεις.
Επρόκειτο για μια προσχηματική λεόντεια συνάντηση, όπου ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του παιχνιδιού Βρετανός πρωθυπουργός απλώς γνωστοποίησε αυτοπροσώπως τις διαταγές του προς τους εκπροσώπους του ΕΑΜ, που ήταν ταυτόχρονα και διαταγές όλων των συμμάχων.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τα εξής:
α) Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ ζήτησε τη διάσκεψη, αυτός όρισε τον πρόεδρό της και σ’ αυτήν πήρε μέρος ολόκληρη η ανώτατη βρετανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία (Τσόρτσιλ, Ιντεν, Μακ Μίλαν, Λίπερ, Αλεξάντερ, Σκόμπι). Από πλευράς συμμάχων, ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακ Βι και οι επιτετραμμένοι ΕΣΣΔ και Γαλλίας. Μόνος εισηγητής ήταν ο Τσόρτσιλ.
β) Μετά την εισήγηση-διαταγή του, ο Τσόρτσιλ αποχώρησε συμπαρασύροντας και όλους τους ξένους. Αυτό σήμαινε ότι οι διαταγές τους δεν έμπαιναν καν σε συζήτηση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.efsyn.gr/arthro/enas-allos-dekemvris