Να μην κλείσει η Αλκυονίς!

Η «Αλκυονίδα» αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Άλλη μια ιστορική κινηματογραφική αίθουσα του κέντρου της Αθήνας κινδυνεύει να μετατραπεί σε σουπερ μάρκετ! Πρόκειται για την «Αλκυονίδα», που από το 1968 έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κινηματογραφικής παιδείας και στην απόλαυση των αριστουργημάτων της 7ης τέχνης από διαδοχικές γενιές, ενώ στα πρώτα χρόνια της αποτέλεσε βήμα συσπείρωσης κι έκφρασης της αντιδικτατορικής διαμαρτυρίας με κινηματογραφικά μέσα και ταυτόχρονα ένας πολύτιμος χώρος γνωριμίας με το νέο ευρωπαϊκό κι ελληνικό κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πειραματικού τμήματος του.

Η «Αλκυονίδα» και στην τελευταία της περίοδο μέχρι σήμερα συνεχίζει ν’  αποτελεί πόλο έλξης των απαιτητικών σινεφίλ, «καταφύγιο» δημιουργών του νεώτερου ελληνικού κινηματογράφου, που βρίσκονται αποκλεισμένοι από τις «εμπορικές» αίθουσες  και επιτελεί ένα γενικότερο κοινωνικό έργο δίνοντας ζωή στην γύρω περιοχή, αλλά και ένα καλλιτεχνικό-πολιτιστικό βήμα στις διάφορες συλλογικότητες και κοινότητες των κατοίκων της Αθήνας. Χάρη στην ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική και καλλιτεχνική αξία της χρήσης της, η «Αλκυονίδα» αποτελεί αναπόσπαστο  μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ιδιαίτερη ιστορική, καλλιτεχνική και κοινωνική αξία της «Αλκυονίδας» μια επιτροπή που αποτελείται από κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, διανοούμενους, εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβαν να υπερασπισθούν τη διάσωση της κινηματογραφικής αίθουσας. Για το λόγο αυτό συναντηθήκαμε χθες Τρίτη 13/11 με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά και την ενημερώσαμε σχετικά.  Δεδομένου ότι ο νόμος 3028/2002 και η Υπ. Απόφαση της 24/12/2003 για το Μουσικό Θέατρο «Ολύμπια» δίνουν τη νομική ευχέρεια στην Υπουργό, μετά από γνωμοδότηση της Υπηρεσίας και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, να χαρακτηρίσει την αίθουσα ως νεότερο μνημείο από την άποψη της χρήσης της,  δηλαδή να καθορίσει ότι ο χώρος και στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται και να λειτουργεί αποκλειστικά ως κινηματογραφική αίθουσα τέχνης, η Επιτροπή ζήτησε από την Υπουργό να ενεργήσει για τη διάσωση της Αλκυονίδας. Η Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή και όσους άλλους ενδιαφέρονται.

Αθήνα, 14.11.2018

Βασίλης Βαφέας σκηνοθέτης, σεναριογράφος & παραγωγός
Νάντια Βαλαβάνη συγγραφέας & οικονομολόγος
Γέρου Κάτια ηθοποιός
Γιώργος Κακούρος Εκπρόσωπος της «Ανοιχτής Πόλης» & του ΣΤ’ Διαμερίσματος  του Δήμου Αθηναίων
Βελισσάριος Κοσσυβάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του cine  ΑΛΚΥΟΝΙΣ
Κυριάκος Κατζουράκης εικαστικός & σκηνοθέτης
Avtandil Mikaberidze Πρόεδρος Γεωργιανού Πολιτιστικού Κέντρου “Ο Καύκασος” &

Αντιπρόεδρος του Forum Μεταναστών

Μάνια Παπαδημητρίου ηθοποιός & σκηνοθέτρια
Γιώργος Παπαπέτρου Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων  Αντίστασης ‘67 – ‘74
Παναγιώτης Σασλίδης Πρόεδρος ΕΔΜΗΕΑ
Βαγγέλης Φάμπας μουσικός & παραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΜΣΕ