Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 70 χρόνια

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη
12.10.2018

Στις 24 Φεβρουαρίου 1948 φτάνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ για να εποπτεύσει την εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν και να διαχειριστεί την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα μας, ύψους 304 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βαν Φλιτ ήταν επικεφαλής των 250 στρατιωτικών συμβούλων και είναι γνωστός ο ρόλος του στον εμφύλιο πόλεμο. Το πόσο ουσιαστικός ήταν ο ρόλος αυτός φάνηκε από το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Στρατιωτικών, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, απευθυνόμενος στον Βαν Φλιτ είπε: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Αυτά επί ελληνικού εδάφους.

Μετά 70 χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου 2018, επί αμερικανικού εδάφους, ο σημερινός υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του είπε (αντιγράφω από το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 11/10/18): «Υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας… υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει παρά πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Με άλλα λόγια: Υπουργέ, ιδού οι βάσεις σας (και είναι γνωστό ποιους ολέθριους σκοπούς εξυπηρετούν οι αμερικανικές βάσεις ανά τον κόσμο).

Και αυτά από υπουργό μιας κυβέρνησης που αυτοαποκαλείται «αριστερή»…

* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/i-istoria-epanalamvanetai-ystera-apo-70-hronia