Διαβάσαμε την είδηση που ακολουθεί σχετικά με την έκδοση ενός Αιγύπτιου στο καθεστώς Σίσι του Καίρου, μια από τις πιο αιματηρές και άθλιες δικτατορίες του πλανήτη. Σημειωτέον ότι οι σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ πέρασαν προ καιρού μεγάλη κρίση εξαιτίας της απαγωγής, του βασανισμού και της δολοφονίας ενός Ιταλού πολίτη.
Τέτοιες ενέργειες ντροπιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και δείχνουν τον ακραίο ηθικό εκφυλισμό των λειτουργών της.
‘Αλλωστε χωρίς τέτοιο, ακραίο ηθικό εκφυλισμό, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αντικείμενο και συζήτησης έστω, το σχέδιο Ανάν, αυτοδιάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή να συμμετάσχει η Κύπρος στις δύο ελβετικές διασκέψεις.
Το δίκαιο δεν είναι λάστιχο να το επικαλούμαστε όταν γουστάρουμε και να το αγνοούμε όποτε δεν μας συμφέρει.
Το αδίκημα που έκανε και τι έκανε ο εκδοθείς δεν έχει καμία σχέση με το αν έπρεπε ή όχι να εκδοθεί. Το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύουν ρητά την έκδοση ανθρώπων που προφανώς απειλούνται με βασανιστήρια και θανάτωση εκεί που θα εκδοθούν. Ο θεσμός του ασύλου είναι πανάρχαιος και πολλοί ‘Ελληνες έκαναν χρήση του σε χαλεπούς καιρούς.
‘Ένα κράτος που υπάρχει επειδή επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να κάνει τόσο αναξιοπρεπείς ενέργειες χωρίς στο τέλος να τις βρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπροστά του.
Το να συνάψει ή όχι συμμαχία με την Αίγυπτο είναι άλλο θέμα, πολιτικής, που δεν μας απασχολεί εδώ. Αμφιβάλλουμε άλλωστε προσωπικά για τη αξία οποιασδήποτε συμμαχίας, από τη στιγμή που το κράτος που τη συνάπτει, δεν μοιάζει να δίνει άλλη μάχη από αυτή που οδηγεί στην αυτοκατάλυσή του.
Αλίμονο όμως αν, στον βωμό της όποιας συμμαχίας, ένα κράτος θυσιάζει την αξιοπρέπειά του και τη δική του κυριαρχία, τις υποχρεώσεις δηλαδή που το ίδιο έχει αναλάβει έναντι της διεθνούς κοινότητας και του εαυτού του. Σύμμαχοι και εχθροί καταλαβαίνουν από τέτοιες ενέργειες ότι έχουν να κάνουν με κράτος και με λαό, που, άμα τον πιέσεις, θα σου δώσει οτιδήποτε του ζητήσεις.
Δυστυχώς, την ίδια νοοτροπία είδαμε και παρ’ ημίν πρόσφατα, με την Κυρία Μπακογιάννη να προτείνει την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ. Αλλά και με την απόφαση να εκδοθεί στην Τουρκία ο πολιτικός πρόσφυγας Καγιά, που ευτυχώς ακύρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Δείχνουν τέτοιες δηλώσεις πόσο πολύ οι πολιτικοί μας έχουν πια ξεφύγει ακόμα και από το να δείχνουν τουλάχιστον ότι τηρούν τους βασικούς κανόνες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της αστικής ηθικής.
Εκδόθηκε στην Αίγυπτο ο αεροπειρατής των Αιγυπτιακών Αερογραμμών του Μαρτίου 2016
19/08/2018
Μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου μετέφεραν στις 19.30 χθες βράδυ τον Σεϊφ Ελντίν Μουσταφά από τις Κεντρικές Φυλακές στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τον παρέδωσαν σε Αιγύπτιους αξιωματούχους για την έκδοση του στην Αίγυπτο.
Όπως πηγές της Αστυνομίας δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, ο Μουσταφά αναχώρησε χθες το βράδυ για την Αίγυπτο. Πρόκειται για τον άνδρα που είχε συλληφθεί για την διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε απορρίψει την έφεση που είχε καταχωρήσει ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κατά της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου για έκδοση του στην Αίγυπτο ώστε να δικαστεί σε σχέση με τη διενέργεια της αεροπειρατείας.
Η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου ουσιαστικά είχε επικυρώσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου
(ΚΥΠΕ)
Για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο του Σίσι, διαβάστε το ακόλουθο