ΗΠΑ και ΝΑΤΟ γενεσιουργος αιτια του κυκλου θανατου στην Μεσογειο
[Το κατωτέρω άρθρο διακεκριμένου Ιταλού στρατηγικού αναλυτή, που αναδημοσιεύτηκε στο όργανο των Γάλλων Ντεγκωλλικών, φωτίζει την επιμελώς αποκρυπτόμενη από τα συστημικά ΜΜΕ ( με την πρόσοψη του «ανθρωπιστικού προσφυγικού δράματος») πυορροούσα πληγή και γενεσιουργό αιτία των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων, που έχουν ήδη προκαλέσει πολυδιάστατη κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη και προοιωνίζονται έξαρση της τρομοκρατίας, εσωτερικές εθνοτικές συρράξεις και κατάλυση των υπολειμμάτων δημοκρατίας.]
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
Οι πολιτικο-δημοσιογραφικοί προβολείς, εστιασμένοι στο μεταναστευτικό ρεύμα από τα νότια στα βόρεια της Μεσογείου, αφήνουν το σκότος άλλες μετακινήσεις: εκείνες, από τον βορρά προς τον νότο, στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων, που διασχίζουν την Μεσόγειο. ΄Η σωστότερα την «Διευρυμένη Μεσόγειο», περιοχή η οποία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, εκτείνεται από τον Ατλαντικό στην Μαύρη Θάλασσα και στα νότια, ως τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.
Στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε τόνισε την «νευραλγική θέση της διευρυμένης Μεσογείου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», που απειλείται από το «τόξο της ανασφάλειας το οποίο εκτείνεται από την Μεσόγειο στην Μέση Ανατολή». Εξ ου και η σημασία του ΝΑΤΟ, συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία ο Κόντε χαρακτηρίζει ως πυλώνα της εσωτερικής και διεθνούς ασφάλειας». Σε πλήρη ανατροπή της πραγματικότητας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο iskra.gr/
«Σαν εφιαλτης και σαν ονειρο»
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πάολο Σαβόνα που μόλις κυκλοφόρησε
Ο οικονομολόγος και πανεπιστημιακός Πάολο Σαβόνα, γεννημένος το 1936, θα μπορούσε να θεωρηθεί άνθρωπος του κατεστημένου. Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας και έκτοτε μεταξύ άλλων χρημάτισε πρόεδρος τραπεζών και πολυεθνικών εταιρειών, στέλεχος διεθνών οργανισμών, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην κυβέρνηση Τσιάμπι και σύμβουλος επόμενων κυβερνήσεων. Το 2005, επί Μπερλουσκόνι, ήταν πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής για τις σχέσεις με την Ε.Ε. και επικεφαλής της ομάδας που κατάρτισε το ιταλικό σχέδιο ανάπτυξης και απασχόλησης στα πλαίσια της «Στρατηγικής της Λισαβόνας».
Πώς ένας τέτοιος άνθρωπος κατέληξε να αποτελεί κόκκινο πανί για την ευρωκρατία και το Βερολίνο; Αιτία είναι το γεγονός ότι σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, πέρασε στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών. Η ταμπέλα αυτή ίσως δεν τον αντιπροσωπεύει: στην πραγματικότητα ο Σαβόνα είναι και παραμένει ευρωπαϊστής, αλλά έντονα κριτικός απέναντι σε μια Ε.Ε. υπό γερμανική ηγεμονία. Παραθέτουμε εδώ ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του «Σαν εφιάλτης και σαν όνειρο», που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία από τις εκδόσεις Rubbettino. Από αυτά ίσως γίνει κατανοητή η άποψή του, που προκάλεσε την οργή της ευρωκρατίας και το (κατόπιν έξωθεν εντολών) πραξικοπηματικό βέτο του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα στον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης συνασπισμού Πέντε Αστέρων-Λέγκας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.e-dromos.gr
Ο Ματαρελα πληττει τη δημοκρατια στο ονομα της Τροικα
του Τζόρτζιο Κρεμάσκι
Yπακούοντας στην Τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) καιτους Ιταλούς εκπροσώπους της, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κατέταξε επίσημα την Ιταλία στις χώρες που δεν έχουν πραγματική δημοκρατία. Αρνούμενος να αποδεχτεί την υπουργοποίηση του Σαβόνα (επικαλούμενος τις –μετριοπαθείς εξάλλου– κριτικές απόψεις του για το ευρώ), ο Ματαρέλα έδειξε καθαρά πως ο ιταλικός λαός, σαν τον ελληνικό και άλλους λαούς της Ευρώπης, δεν είναι ελεύθερος. Η τραπεζική χρηματοπιστωτική δικτατορία της Ε.Ε., που ο Ντράγκι έχει χαρακτηρίσει αυτόματο πιλότο, επέβαλε τη βούλησή της. Η κυβέρνηση και η ηγεσία της Γερμανίας, με τη βοήθεια και του ρατσιστικού Τύπου, κινήθηκαν κατά της Ιταλίας. Και ο Ματαρέλα μίλησε με λόγια που προσβάλλουν το δημοκρατικό, φιλολαϊκό, αντιφασιστικό Σύνταγμά μας.
Για να προστατέψει δήθεν τα χρήματα των Ιταλών, τίναξε στον αέρα μια κυβέρνηση που θα γινόταν αποδεκτή από την πλειοψηφία της Βουλής. Μιλώντας σαν διορισμένος εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο Ματαρέλα έφερε σε δύσκολη θέση τη Βουλή, οδηγώντας τη δημοκρατία σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας πρωτόγνωρο στην ιστορία της. Σε τέτοιο σημείο δεν είχε φτάσει ούτε ο προηγούμενος πρόεδρος, ο Ναπολιτάνο, ο οποίος, έστω και με πίεση, επεδίωκε πάντα τη συναίνεση του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας. Τώρα ο χαμηλών τόνων Ματαρέλα μας οδηγεί σε ένα λευκό πραξικόπημα, που προφανώς και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.e-dromos.gr