Διαλυουν και το κυπριακο κρατος και την κοινωνια. Το τελος του συνεργατισμου

Τλος Συνεργατισμου και με βουλα

19 Ιουνίου 2018

Τέλος σε μια πορεία 100 και πλέον ετών μπήκε χθες στον Συνεργατισμό. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, δηλαδή του κράτους που διαθέτει 99% του κεφαλαίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Σε μια λιτή ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που διεξήχθη στις 18 Ιουνίου 2018, αποφάσισε την έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής συναλλαγής, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». 

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΚΤ θα εξετάσει κατά πόσον η συμφωνία ανταποκρίνεται στις εποπτικές απαιτήσεις και η Υπηρεσία Ανταγωνισμού εάν προκύπτει πρόβλημα με τα όσα το κράτος έχει αναλάβει ως εξασφαλίσεις, εγγυήσεις και ενίσχυση κεφαλαίου έναντι ΣΚΤ και Ελληνικής.

Πριν την έκτακτη γενική συνέλευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η Ελληνική Τράπεζα παρέσχε τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει αύξηση του κεφαλαίου της κατά €150 εκατ. Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για να έχει η Τράπεζα υψηλό δείκτη ιδίων κεφαλαίων, αφού η αγορά εξυπηρετούμενων δανείων 4 δισ. και η μεταφορά στην τράπεζα καταθέσεων περίπου €10 δισ. αλλάζουν τις υφιστάμενες ισορροπίες στους ισολογισμούς της Τράπεζας.

Η «Δήμητρα» είναι γνωστό ότι κατέθεσε πρόταση για να αναλάβει ολόκληρο το νέο κεφάλαιο της Ελληνικής και αποτάθηκε σε ταμεία προνοίας για να συμμετάσχουν μαζί της στην πράξη, πλην όμως πήρε αρνητική απάντηση. Πρόκειται για τα ταμεία προνοίας και συντάξεως της Cyta, της Αρχής Ηλεκτρισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρόλα αυτά πηγές προσκείμενες στην επενδυτική εταιρεία δηλώνουν ότι υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Το θέμα του κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα δεν θα λήξει άμεσα καθώς θα εξαρτηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (ΔΑΜ) από τους υφιστάμενους μετόχους που είναι η «Δήμητρα» με ποσοστό περίπου 10%, η Third Point με 26% και η Wargaming με 24%. Αρχικά η Third Point δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην αύξηση του κεφαλαίου και η Wargaming δεν άνοιξε τα χαρτιά της, όμως νεότερες πληροφορίες φέρουν τους δύο οργανισμούς να κρατούν ανοικτές τις πόρτες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μάλιστα υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε αναμονή είναι και τα επενδυτικά ταμεία Pimco και Atlas που εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν όσα δικαιώματα δεν εξασκήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και στη συνέχεια το ανάλογο κεφάλαιο.

Ήδη η Ελληνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει, κατόπιν αιτήματος της Δήμητρα Επενδυτική, έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας, την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018. Η Ελληνική την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι υπέβαλε τελική προσφορά για την απόκτηση μέρους των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ και πρόσθετε ότι η προσφορά υπόκειται, μεταξύ άλλων, σε αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας.

Πηγή: http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/542388/telos-synergtismoy-kai-me-boyla