Ουδέποτε έχουμε επιδοκιμάσει την πολιτική Αναστασιάδη. Αντιθέτως τον επικρίναμε συνεχώς και σφοδρά. Εντούτοις οφείλουμε να χαιρετίσουμε τη θέση του υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τυχόν νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό. ‘Εχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί είμαστε γενικώς εναντίον τέτοιας διάσκεψης, που δεν είναι τίποτα άλλο από πραξικοπηματική και παράνομη προσπάθεια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας και καθιστώντας άνευ αξίας το προβλεφθέν δημοψήφισμα στην Κύπρο για έγκριση τυχόν λύσης.
Τη Γενεύη την επέβαλε η Βικτόρια Νούλαντ, της νεοσυντηρητικής φράξιας στην Αμερική και πρωτεργάτης, μαζί με τον αρχηγό της CIA Μπρέναν, του πραξικοπήματος στο Κίεβο, του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, της καταστροφής των ευρωρωσικών σχέσεων και του νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης και Ρωσίας. Τότε, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν ο σημερινός Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρει Πάιατ.
Αυτό το Πραξικόπημα, η Διάσκεψη δηλαδή της Γενεύης, τόσο πολύ άρεσε στον εν Αθήναις Υπουργό Εξωτερικών της υποτιθέμενης “Αριστεράς” (του ΝΑΤΟ και ΣΙΑ) Νίκο Κοτζιά που έκανε πρόταση και μονιμοποιήθηκε. Ακόμη κι αν δεν βγάζει αποτελέσματα, θα συνεχίζει να υπάρχει ως θεσμός λύσης του κυπριακού.
Η πρόταση Αναστασιάδη, αν και δεν θεραπεύει ριζικά το πρόβλημα, έχει το προσόν να περιπλέκει το σχέδιο των Αγγλοαμερικανών και του Ισραήλ. Οι οποίοι θέλουν την Κύπρο δική τους αποικία και όχι βέβαια να συζητάνε με τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Γάλλους, στην Ελβετία ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις λεπτομέρειες της κυπριακής ρύθμισης.
Απομένει βέβαια να δούμε κατά πόσον ο Αναστασιάδης θα επιμείνει στη θέση του και δε θα υποχωρήσει ατάκτως με την πρώτη πίεση. Απορεί όμως κανείς και για τη στάση του ΑΚΕΛ, που επί δεκαετίες ομιλεί για την ανάγκη να εμπλακούν όλα τα μέλη του ΣΑ και να αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις η Κύπρος με τους “εναλλακτικούς” πόλους του διεθνούς συστήματος, αλλά τώρα δεν του αρέσει η πρόταση Αναστασιάδη!!!
Διαβάζοντας τη Χαραυγή σχηματίζει κάποιος την εντύπωση ότι το ΑΚΕΛ είναι μια αντιιμπεριαλιστική δύναμη. Φαίνεται όμως ότι οι αντιιμπεριαλιστές, στην εποχή μας, είναι με την Αγγλία και την Αμερική, και εναντίον της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη!
Αλήθεια, ποια είναι η θέση της ελληνικής (ή μήπως καλύτερα να τη λέμε αμερικανική;) υποτιθέμενης Αριστεράς που κυβερνά. Γιατί οι λαλίστατοι σε άλλες περιπτώσεις, τόσο πρόθυμοι όταν υποστηρίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα, Τσίπρας, Κοτζιάς, Τζανακόπουλος ποιούν τώρα την νήσσαν; Που είναι τα άλλα ελληνικά κόμματα, που είναι έτοιμα να ξεσκίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κουβεντούλα δεν βγάζουν εκεί που τα ελληνικά έρχονται σε σύγκρουση με τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα;
Εν τέλει, η ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά κόμματα είναι υπέρ ή κατά της συμμετοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Διάσκεψη της Γενεύης;
Δ.Κ.
Ανακοινωση του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ της Κυπρου
Ο ΠτΔ να μην λαβει μερος ειτε σε δειπνο κοινωνικου χαρακτηρα ειτε σε επανεναρξη συνομιλιων αν δεν αρθουν οι προκλητικες ενεργειες
Με αφορμή και την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και τις διεργασίες που εξελίσσονται, άλλες στο προσκήνιο και άλλες στο παρασκήνιο, θα θέλαμε κατά εμφαντικό τρόπο να τονίσουμε πως θα ήταν λάθος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες με την προκλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπαναχωρήσει και να λάβει μέρος είτε σε δήθεν δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα είτε σε επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνουν προτού αρθούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αν δεν τερματιστούν οι απαράδεκτες δηλώσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.
Με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία και την αποτυχημένη έκβαση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος πρέπει να επιμείνει στη θέση που παρουσίασε στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου:
- ότι πέρα από την όποια καλή προετοιμασία θα πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με την παρουσία των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., των εγγυητριών δυνάμεων και την Κυπριακής Δημοκρατίας.Σε αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις επί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού που είναι και η ουσία κυπριακού προβλήματος.
Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συνδράμει της προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της ενέργειας.
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2018