Πανεπιστημιακοί της Κύπρου ζητούν διακοπή σχέσεων με το Ισραήλ

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίου Frederick
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίου Λεμεσού
Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού – Mediterraneo

19 Σεπτεμβρίου 2025

Τα υπογράφοντα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κύπρου ζητούμε από τα πανεπιστήμιά μας να διακόψουν αμέσως κάθε θεσμική συνεργασία με υπουργεία, υπηρεσίες και φορείς του Ισραήλ, το οποίο ευθύνεται για αθρόα και στυγερά εγκλήματα πολέμου, ενώ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών

Ως ακαδημαϊκοί δεν μπορούμε να σταθούμε αμέτοχες/οι μπροστά στη συστηματική εξολόθρευση αμάχων, στη στοχευμένη και συστηματική καταστροφή των υποδομών στη Γάζα που έχει καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, χρησιμοποιείται ο ανθρωπογενής λιμός ως πολεμικό όπλο με στόχο την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από τη λωρίδα της Γάζας.

Παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Ισραήλ αρνείται να συμμορφωθεί. Ήδη οι επίσημοι αριθμοί καταγράφουν πάνω από 63.000 νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Εκθέσεις και αναφορές από αναγνωρισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από δημοσιογραφική έρευνα, τεκμηριώνουν ότι ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες στο Ισραήλ είναι συνεργοί σε αυτές τις παραβιάσεις είτε μέσω στρατιωτικών ερευνών, είτε διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στους μηχανισμούς κατοχής, επιτήρησης και κρατικής βίας.

Συνεπώς, απαιτούμε από τα κυπριακά πανεπιστήμια να σταματήσουν αμέσως κάθε θεσμική συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς και με τα ερευνητικά ή ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ που εκτελούν συμβόλαια με τον IDF ή που συνεργάζονται με τον IDF σε επιχειρησιακά ζητήματα. Ζητούμε τα πανεπιστήμιά μας να ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες από ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.philenews.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.