ΚΥΣΕΑ: Καταδίκη των πυρηνικών του Ιράν, «κουβέντα» για την επίθεση ΗΠΑ
22 Ιουνίου 2025
Συνεδρίασε την Κυριακή εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Όπω αναφέρεται στη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
H κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αυτό που προέχει είναι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι η λύση στο ζήτημα αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας.
Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει η ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση – μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας».
Καραμέρος: Πρόθυμοι και δεδομένοι σύμμαχοι χωρί στρατηγική αυτονομία
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματτα του ΚΥΣΕΑ ο κπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος τόνισε:
«Διαβάζοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνεδριαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ψάχνει μάταια έστω ως αναφορά μία θέση ή ενα σχόλιο για το μείζον γεγονός του βομβαρδισμού πυρηνικών εργοστάσιων στο έδαφος του Ιράν από τις ΗΠΑ. Εγκλωβισμένοι στην επιλογή του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, χωρίς στρατηγική αυτονομία, επιλέγουν την έκθεση ιδεών».
Πηγή:www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε επίσης: