Η Τουρκία αποκτά Eurofighter, τα βρίσκει με Trump για F-35
21 Μαρτίου 2025
Κοντά στην ολοκλήρωση της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία, βρίσκεται η Τουρκία.
Η χώρα, η οποία ιστορικά βασίζεται σε μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, εξετάζει μια πρόταση από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Airbus SE, BAE Systems Plc και Leonardo SpA.
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έχει προετοιμάσει μια αντιπροσφορά ως απάντηση στις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν σταλεί στην Άγκυρα.
Παράλληλα, η Τουρκία ελπίζει ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, μπορεί να άρει τα εμπόδια στην πώληση των F-35.
Οι συζητήσεις για την προμήθεια εντάθηκαν όταν ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Musa Heybet, φιλοξένησε στις 20 Μαρτίου τη Βρετανίδα πρέσβη στην Τουρκία, Jill Morris, και την αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν Τούρκοι αξιωματούχοι του τομέα άμυνας, συμπεριλαμβανομένων του Υποστρατήγου Ilkay Altintag, γενικού διευθυντή άμυνας και ασφάλειας, και του Mehmet Avci, γενικού διευθυντή υπηρεσιών προμηθειών.
Το βασικό θέμα της ατζέντας ήταν η πιθανή απόκτηση των Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις τεχνικές προδιαγραφές και τις στρατηγικές πτυχές της προμήθειας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.bankingnews.gr
Ο Τραμπ θα δώσει τα F-35 στην Τουρκία εάν καταστήσει “ανενεργό” το ρωσικό σύστημα S-400: Έντονη αντίδραση από Schanzer και Ζεμενίδη για τα παζάρια με τον αντιαμερικανό “σουλτάνο”…
21 Μαρτίου 2025
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τις κυρώσεις και να προχωρήσει στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύυ FOX News (ρεπορτάζ Morgan Phillips).
Αυτό φέρεται να σκέφτεται μετά από τη συνομιλία του με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Το δίκτυο υποστηρίζει ότι κ. Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
Επίσης, είναι ανοιχτός στην ιδέα να πουλήσει στην Τουρκία τον πραγματικό της στόχο, τα αεροσκάφη F-35, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία που θα καταστήσει ανενεργό το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία, επιβεβαίωσαν δύο πηγές στο Fox News Digital.
Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να μοιάζει με μερική αποσυναρμολόγηση του μηχανήματος ή μεταφορά του σε μια βάση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση 40 F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 στο σημερινό στόλο της Τουρκίας πέρυσι, αλλά υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και της Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει το μαχητικό αεροπλάνο. Το κόστος της αγοράς είναι 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.