του Δημήτρη Σκαρπαλέζου
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα με τις μηχανοραφίεςτης Αυστρίας και του Μέτερνιχ και τις εσωτερικές της διαφορές η Ελβετία ήταν στα προθυρα γενικευμενου εμφυλίου πολέμου.Υπήρχαν εθνοτικές και θρησκευτικες διαφορές κυρίως μεταξυ Γαλλόφωνων και Γερμανόφωνων και μεταξυ Καθολικών και Προτεσταντων. Η ρωσία που δεν ήθελε περαιτέρω αύξηση της αυστριακής επιρροής έτειλε σαν μεσολαβητή τον Ιωάννη Καποδιστρια που τοτε ηταν απο τα βασικα στελεχη της ρωσικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής.
Ο Καποδιστριας συνεισέφερε στην δημιουργία ενός συντάγματος συνομοσπονδιακου που προστάτευε όλες τις συνειστώσες της χώρας και την ουδετερότητα της.
Η συνθεση της Ουκρανίας απο εθνοτική και θρησκευτική πλευρά έχει πολλες αναλογίες με την κατάσταση της Ελβετίας τότε.
Δυο δεσποζουσες γλώσσες , ουκρανικά και ρώσικα, καθως και πολλές άλλες μικρές γλωσσικές μειονότητες.
Δυο δεσποζουσες θρησκείες, καθολικοί ουνιάτες και ορθόδοξοι και δυο πολιτικές ευαισθησίες μία πιο φυλοδυτική και μία πιο φιλορωσσική. Πάνω απο είκοσι επαρχίες “Ομπλαστ” με σημαντικές πόλεις σαν προτέυουσες και διακριτή προσωπικότητα .
Εάν το Ουκρανικο συνταγμα είχε προχωρήσει προς μια τέτοια “ελβετικου τύπου κατέυθηνση όπως έτειναν στο κομμα του ανατραπέντος προέδρου Γιανούκοβιτς, ποτέ δεν θα είχε υπάρξει συγκρουση γιατι η απονομιμοποιήση της ρωσικής γλώσσας θα ήταν αδυνατη όπως και η προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η φασιστικού τύπου προσπαθεια μετά το πραξικοπημα να επιβληθει ένα ενιαίο ” κράτος έθνος ” με μία |εθνικη γλώσα” και ένα ιστορικο εθνικιστικο αφήγημα που δόξαζε αντισημίτες γενοκτονικούς σφαγείς δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Σήμερα μετά τις βαρβαρότητες των νεοναζιστών στο Ντονμπάς και σε άλλες ρωσσόφωνες περιοχές και τους βομβαρδισμούς ακομα και πριν απο την ρωσική εισβολή, η επαναφορά των τεσάρων “‘Ομπλαστ” που κατέχει μερικώς η Ρωσσία στην Ουκρανική κυριαρχία ειναι αδυνατη, αλλά μονο μια γενναία συνταγματική αλλαγη μπορει να επιτρέψει να μείνουν στην Ουκρανική επικράτεια οι υπόλοιπες ρωσσόφωνες επαρχίες,
Για να βρεθει λυση είναι αναγκαιο να επιτρέψουμε στον εαυτο μας την παραγωγή “ουτοπικών” προτάσεων που θα ανοίξουν τον φαντασιακό δρόμο προς μια βιώσιμη λύση.
Ας δουμε πως θα μπορουσε να είναι μια τέτοια λυση που να επιτρέπει την επιβιωση την ανορθωση και την ειρηνικη ένταξη της Ουκρανίας σε ένα πιο ήρεμο κόσμο.
Η Ουκρανία ασπάζεται ένα συνταγμα πολυ κοντά στο Ελβετικό
Τα “‘Ομπλαστ” γινονται το αντιστοιχο των πολιτειών – καντονίων της Ελβετίας με αντίστοιχα δικαιώματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπο ένα συλλογικό σχήμα σαν το ελβετικό, δηλαδη ένα συμβούλιο ολιγάριθμο απο εφτά ως εννέα μέλη που θα αντιπροσωπεύονται και οι δυο βασικές εθνοτικές και γλωσικές συνειστώσες της χώρας, δίχως μονοπρόσωπο κέντρο εκτελεστικής εξουσίας που εύκολα εξαγοράζεται, εκβιάζεται και οδηγείται σε πολεμικές καταστάσεις, όπως έγινε με τον Ζελένσκι.
Η νομοθετική εξουσία είναι πάνω απο την εκτελεστική και η βουλή εκλέγεται μερικώς σε αναλογική βάση και μερικώς σε τοπική και θα υπάρχει δυνατότητα ανακλητότητας βουλευτών απο τοπκά δημοψηφίσματα λαικής πρωτοβουλίας σε ομοσπονδιακό και σε τοπικό επίπεδο. Θα υπάρχει ένα ομοσπονδιακό όργανο εναντίον της διαφθοράς με δικαστές που θα εκλέγονται απο τα ‘Ομπλαστ και θα έχουν περιορισμένη θητεία.
Κατι αντιστοιχο θα γίνεται για το συνταγματικο ανωτατο δικαστήριο. Θα απαγορέυεται συνταγματικα η ηρωοποίηση ανθρώπων που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας όπως ο Μπαντέρα. Ο στρατος της χώρας θα είναι περιορισμένος δίχως στρατιωτικές συμφωνίες με ξένες χώρες και η ουδετεροτητα της χώρας στο οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Η Γη της χώρας θα ανηκει στα ‘Ομπλαστ και θα παραχωρείται σε μακροπρόθεσμη βάση σε αγρότες για καλλιέργεια , ΟΙ παραχωρήσεις αγροτικών εκτάσεων σε ξένες επιχειρήσεις θα καταργηθούν . Ολα τα χρέη που συνομολογήυθηκαν μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν θα θεωρηθουν άκυρα. Το Ιδιο θα ισχύσει για όλες τις παραχωρήσεις βιομηχανιων και ορεικτων της χώρας σε ξένες επιχειρήσεις.
Θα αρχίσει παλι η μεταφορά αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, με μια επιπλέον επιβάρυνση για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και η Ρωσία θα δίνουν με ευκολία βίζες στους πολίτες της Ουκρανίας και η χώρα, αντί να έιναι μηλο εριδος θα γίνει γέφυρα μεταξύ Ευρωπαικής ‘Ενωσης και Ρωσίας.
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.