Jackpot ή πώς το Χόλιγουντ προφήτευσε τις επιθέσεις της Mossad στους βομβητές της Χεζμπολάχ

Ένα μήνα πριν τις επιθέσεις της Mossad σε χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους στο Λίβανο, η ταινία Jackpot της Amazon Prime προφήτευσε το (έως τότε) αδιανόητο.

Της Ηλιάνας Τεβουνά
10 Οκτωβρίου 2024

Το «μαντείο» της CIA  στο Χόλιγουντ ξαναχτύπησε πριν λίγες βδομάδες τις πόρτες της επικαιρότητας επαναφέροντας τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στις αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες και την βιομηχανία κινηματογράφου και ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ.

Η ταινία Jackpot (2024) που κυκλοφόρησε στα μέσα Αυγούστου από την πλατφόρμα της Amazon, Prime, παραγωγή της θυγατρικής Amazon Studios του Τζεφ Μπέζος,  «προφήτευσε» περίπου ένα μήνα πριν, την πυροδότηση εκρήξεων σε συσκευές βομβητών και ασυρμάτων μελών της Χεζμπολάχ και άλλων πολιτών του Λιβάνου στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου από τη Mossad. Οι εκρήξεις αυτές προκάλεσαν, όπως είναι γνωστό, το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών χιλιάδων άλλων και ταυτόχρονα αφύπνισαν εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πιθανότητα να μεταβληθούν σε βόμβες τα κινητά τους τηλέφωνα, τάμπλετ ή φορητοί υπολογιστές, οποτεδήποτε κριθεί «απαραίτητο» από τις μυστικές υπηρεσίες ισχυρών χωρών.

Η ταινία Jackpot είναι υποτίθεται κωμωδία δράσης με αναφορά στο κοντινό μέλλον (2030) και εκτυλίσσεται στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με το σενάριο που έγραψε ο Βρετανός Rob Yescombe, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας έχει θεσπιστεί με νόμο το (μέχρι θανάτου) κυνήγι νικητών λοταρίας με έπαθλο δισεκατομμύρια δολάρια υπό τον όρο πως δεν θα τον θανατώσουν με πυροβόλο όπλο και σφαίρες αλλά με οποιοδήποτε άλλο μέσο ως τη Δύση του ηλίου της ίδιας μέρας.

Η ηρωίδα της ταινίας, μία ηθοποιός ασιατικής καταγωγής, (που υποδύεται η Awkwafina) κερδίζει εν αγνοία της τη λοταρία και γίνεται δισεκατομμυριούχος. Όταν η είδηση μαθαίνεται, χιλιάδες κάτοικοι του Λος Άντζελες σπεύδουν να τη θανατώσουν για να εξασφαλίσουν αμύθητα πλούτη. Η ίδια σχεδόν από την αρχή της ταινίας έχει στο πλευρό της σαν φύλακα-άγγελο, έναν έμπειρο σωματοφύλακα-πρώην μισθοφόρο (που υποδύεται ο John Sena). Μετά από πολύ κυνηγητό,  στο 55ο λεπτό της ταινίας οι δύο πρωταγωνιστές βρίσκονται στο «δωμάτιο πανικού» της έπαυλης ενός πλούσιου καλλιτέχνη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ορδές των επίδοξων δολοφόνων.

We need an urgent Phone Strike!

Σε εκείνη τη σκηνή, και μπροστά στον κίνδυνο να εισέλθουν οι ορδές επίδοξων δολοφόνων στο δωμάτιο πανικού, ο σωματοφύλακας-John Sena  επικοινωνεί με πρώην συνάδελφο στρατιωτικό-νυν ιδιοκτήτη μισθοφορικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών σεκιούριτι σε πάμπλουτους νικητές της λοταρίας σαν ύστατο μέσο σωτηρίας. «We need an urgent Phone Strike» λέει ο πρωταγωνιστής.

Ο συνάδελφός του ανταποκρίνεται πυροδοτώντας σε δευτερόλεπτα εκρήξεις σε όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται μέσα στο κτίριο δημιουργώντας κομφούζιο και αντιπερισπασμό ώστε οι ήρωες να γλιτώσουν από βέβαιο λιντσάρισμα…

Η συνέχεια έχει ένα μάλλον προβλεπόμενη κατάληξη, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον, ούτε το πιο ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον προκύπτει από το γεγονός πως ο σεναριογράφος Rob Yescombe και ο σκηνοθέτης Paul Feig είχαν την «έμπνευση» να μηχανευτούν ως μέσο απόδρασης των ηρώων της ταινίας την πυροδότηση εκρήξεων σε κινητά τηλέφωνα, θυμίζοντας αυτό που συνέβη στον Λίβανο ένα μήνα μετά την κυκλοφορία της ταινίας στην πλατφόρμα Prime, με μόνη διαφορά πως η Mossad αντί για κινητά τηλέφωνα, πυροδότησε συσκευές βομβητών (pagers) και ασυρμάτων…

Δεν υπάρχουν προφήτες…

Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια «θεόσταλτη» προφητεία.

Οι δεσμοί του Χόλιγουντ με τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ισραήλ (που λειτουργούν συχνά σαν συγκοινωνούντα δοχεία) δεν είναι καινοφανείς αλλά μία σχέση ανθεκτική στο χρόνο που γίνεται ολοένα και πιο δυνατή στο πλαίσιο μηχανισμών προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου σε βάρος των κοινών στα οποία απευθύνονται και τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά σύνορα των ΗΠΑ.

Ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ είχε ιδρυθεί το διαβόητο Office of Stragegic Services (OSS) («Γραφείο Στρατηγικών Υποθέσεων») που χειριζόταν υποθέσεις αντικατασκοπείας και μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία, από τότε, με τη βιομηχανία κινηματογράφου του Χόλιγουντ. Μεταξύ των πρώτων συνεργατών του προγόνου της CIA  ήταν ο σκηνοθέτης Τζον Φορντ και ο ειδικός στα εφέ της Disney, Bob Brougton.  Ακόμη και τότε απαγορευόταν ρητώς η αναφορά της συνεργασίας ανάμεσα στα στούντιο του Χόλυγουντ και του OSS.

Εκτενές άρθρο στο περιοδικό «The Conversation» που υπογράφει ο καθηγητής Προπαγάνδας και Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Bath, Matthew Alford που αναδημοσιεύτηκε στη συνέχεια ως ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα The Independent το Σεπτέμβριο του 2017,  αποκάλυψε αμερικανικά κρατικά αρχεία που καλύπτουν την περίοδο 1911-2017 και καταγράφουν την έμπρακτη υποστήριξη του Πενταγώνου σε πάνω από 8.000 γνωστές ταινίες μεταξύ των οποίων είναι οι ταινίες «Transformers», «Iron Man», «The Terminator»  κ.α. Εντόπισαν επίσης πάνω από 1.100 τίτλους σίριαλ και ταινιών για την τηλεόραση που είχαν ανάλογη «υποστήριξη» από το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένων των «Flight 93», «Ice Road Truckers», «Army Wives 23», «Homeland», «NCIS» που είχαν παράλληλη στήριξη από FBΙ και υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της η CIA «βοήθησε» στην παραγωγή δεκάδων (αν όχι εκατοντάδων) ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από την ίδρυσή της το 1947, σαφώς λιγότερες από εκείνες του Πενταγώνου αλλά ο ρόλος της ήταν παρόλα αυτά σημαντικός, γι’ αυτό και το 1996 ίδρυσε ξανά «Γραφείο Συνδέσμου» στο Χόλιγουντ για να αναπληρώσει «το χαμένο χρόνο». Οι σχέσεις αυτές επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εισβολές του αμερικανικού στρατού σε διάφορες χώρες του κόσμου ή να εξωραΐσουν τη δράση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να δικαιολογήσουν καραμπινάτες παραβιάσεις του συντάγματος και των νόμων στο όνομα της «ασφάλειας»…

Για παράδειγμα, στην ταινία Hulk του 2003, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε σημαντικές αλλαγές στο σενάριο ώστε να αποσυνδέεται ο στρατός από κακόβουλα εργαστήρια που δημιουργούν «τέρατα» και να αλλάξουν τον κωδικό της επιχείρησης για τη σύλληψη του Χαλκ από «ranch hand» (που ήταν το πραγματικό όνομα ενός προγράμματος χημικών όπλων στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ) σε  «angry man».

Στην ταινία Η Επαφή (Contact) το Πεντάγωνο έβαλε και εκεί το «χεράκι» του, και διαπραγματεύτηκε τον «εκπολιτισμό» όλων των στρατιωτικών πλευρών της ταινίας αφαιρώντας, από το αρχικό σενάρι, σκηνή κατά την οποία ο στρατός ανησυχούσε πως ένας πολιτισμός εξωγήινων θα μπορούσε να καταστρέψει την Γη με μία «μηχανή καταστροφής» στο πλαίσιο «ψυχροπολεμικής παράνοιας» όπως είχε εκφραστεί από τον χαρακτήρα της ηρωίδας που υποδύθηκε η Τζόντι Φόστερ.

Λίγα χρόνια μετά, το 2022,  η εφημερίδα «Los Angeles Times» δημοσίευσε με ρεπορτάζ  για την άμεση ανάμειξη του Πενταγώνου και της CIA  στη βιομηχανία του Χόλιγουντ ώστε να δικαιολογήσει αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Μελετών Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Georgia, Roger Stahl. Ο Στολ είχε σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Απειλές Πολέμου: Πώς το Πεντάγωνο και η CIA άλωσαν το Χόλιγουντ». Ο ίδιος και η ομάδα συνεργατών του επεξεργάστηκαν 30.000 σελίδες απόρρητων εγγραφών του Υπουργείου Άμυνας με βάση το νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης και ανακάλυψαν πως το Γραφείο Μέσων Ψυχαγωγίας του υπουργείου Άμυνας έδινε άδεια σε σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών σε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα «υπό τον όρο πλήρους ελέγχου στο σενάριο». Το μακρύ χέρι του Πενταγώνου και της CIA σύμφωνα με αυτή την έρευνα είχε φθάσει σε 2.500 ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ και σε αυτά είχαν απαγορευτεί σκηνές, εικόνες από ωμότητες στη διάρκεια πολέμων, βασανιστηρίων θέματα ασφάλειας πυρηνικών όπλων, αυτοκτονίες στρατιωτών, σεξουαλική κακοποίηση και ρατσισμός στις ένοπλες δυνάμεις,  και «ομαλοποίηση» των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στο εξωτερικό ώστε να φαίνονται «φυσικές» και να προσελκύουν εθελοντές και να προωθούν τα όπλα στις ταινίες.

Όσο για τις σχέσεις του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη (μεταξύ πολλών άλλων) της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, Amazon Web Services, Τζεφ Μπέζος; Αυτές είναι κάτι παραπάνω από έκδηλες. Η θυγατρική του Τζεφ Μπέζος Amazon Web Services, πριν 10 χρόνια (2014) είχε υπογράψει με τη CIA συμφωνία για παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) σε 17 (!) αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έναντι 600.000.000 δολαρίων, ανοίγοντας έκτοτε το δρόμο για ακόμη περισσότερες κερδοφόρες μπίζνες και στενότερη συνεργασία…

Με άλλα λόγια; Στο Χόλιγουντ δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Ούτε προφήτες. Μόνο καλο-λαδωμένες μηχανές προπαγάνδας…

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις  θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.