5 Σεπτεμβρίου 2024
Μπορεί Αθήνα και Σκόπια να κάνουν μούτρα ο ένας στον άλλον, αλλά την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει την συστηματική διείσδυση που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στη Βόρειο Μακεδονία. Και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σηματοδοτεί την περαιτέρω εξάρτηση της βόρειας γείτονος από την Αγκυρα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για εσωκομματικούς μικροπολιτικούς λόγους, συνεχίζει να εμφανίζεται -στα λόγια- «Μακεδονομάχος», και είναι απούσα από τα Σκόπια και τα Βαλκάνια, ενώ την ίδια στιγμή η νέα εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια και η νέα πρόεδρος της χώρας εξακολουθούν να κινούνται στην εθνικιστική ρητορική τους, αν και με σαφώς μειωμένους τόνους σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.
Οπως και να’ χει, η απομάκρυνση της Ελλάδας από την «εγγύς γειτονιά» της, στα Βαλκάνια, κάτι που είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ, και η μη εκμετάλλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίδει τα περιθώρια στους εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας να συσφίγξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Κάτι που παραδοσιακά έκαναν.
Μετά την παρατεταμένη απραξία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ώρα να ασχοληθεί σοβαρά η Αθήνα με τις βαλκανικές υποθέσεις, διότι ήδη είναι αργά. Πόσο μάλλον, που τα Βαλκάνια μόνο ήρεμη γειτονιά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, με ανοικτά ακόμα τα «μέτωπα» της Βοσνίας, του Κοσσόβου και της Σερβίας, όπου οι εκρήξεις κρίνονται πολύ πιθανές.
Τουρκική διείσδυση πολεμικών βιομηχανιών
Να σημειωθεί πως στην ατζέντα Φιντάν, εκτός της περαιτέρω οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας στην βόρεια γείτονα, υπάρχουν στρατιωτικά προγράμματα, τα οποία η Τουρκία εκμεταλλεύεται αρκούντως ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, όπως είναι γνωστό, είναι η εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού και οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Τομέας, στον οποίον κάλλιστα θα μπορούσε να έχει το μερίδιον του λέοντος η Ελλάδα, αλλά στο όνομα των -δήθεν υπερπατριωτικών- αγκυλώσεων της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ατονήσει.
Εσχάτως, όπως αναφέρει ο ιστότοπος libre.gr, η τουρκική εταιρεία Aselsan άνοιξε γραφεία στα Σκόπια. Πρόκειται για πολεμική βιομηχανία με κύριο μέτοχο το Ίδρυμα του τουρκικού Στρατού. Στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, ο πρόεδρος των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, γενικός διευθυντής της Aselsan.
Το γραφείο θα δουλεύει με τα Βαλκάνια. Ήδη η Τουρκία εξάγει οπλικά συστήματα σε Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο, ενώ δεν παραλείπει να «δωρίζει» στρατιωτικό εξοπλισμό στα Σκόπια, Τίρανα και Πρίστινα, επεκτείνοντας την εξάρτηση των χωρών αυτών, αμυντικά από την Άγκυρα.
Στο Κόσσοβο
Μετά τη Βόρειο Μακεδονία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο (6 – 9 – 2024). Θα επισκεφθεί περιοχές με τουρκική κοινότητα και το αρχηγείο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, KFOR, της οποίας η Τουρκία έχει τη διοίκηση από τον Οκτώβριο του 2023.
Ο Χ. Φιντάν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, 36χρονο, Τίμτσο Μιτσούνσκι, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας «για τη σύσταση ενός ανώτερου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Τουρκία «στοχεύει στην αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου και ενθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες για να βοηθήσουν τη χώρα με τις επενδύσεις τους», ενώ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τη στρατιωτική συνεργασία, μέσω της συμμετοχής σε κοινές ασκήσεις».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεχωριστή θέση για αυτόν και πιστεύει ότι η οθωμανική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ δήλωσε ότι ελπίζει πως το εμπόριο της Τουρκίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα διπλασσιαστεί και θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Κοινές απόψεις με την Τουρκία
Ο Τίμτσο Μιτσούνσκι τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας αποδεδειγμένος φίλος και ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της ολοένα και ισχυρότερης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Μοιραζόμαστε κοινές απόψεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα» είπε. Και πρόσθεσε: «Από την ανεξαρτησία της, η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στην Τουρκία ως φίλο και υποστηρικτή μας για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων».
Στο πρόγραμμα του Φιντάν είναι οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της Βουλής, με «τουρκογενείς» βουλευτές, με αρχηγούς αλβανικών πολιτικών κομμάτων και με εκπροσώπους της «τουρκικής κοινότητας» στη Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: neostrategy.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.