Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν στην έκθεσή της για τις προβολές γήρανσης μέχρι το 2070, όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 θα εργάζονται για περισσότερα χρόνια και θα λάβουν χαμηλότερες συντάξεις.
Της Χριστίνας Κοψίνη
20 Απριλίου 2024
Μπορεί ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του να διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον μέχρι το 2027 δεν προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά τα χειρότερα νέα αφορούν και πάλι τους πολύ νεότερους, εκείνους που γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του 1980. Και θα εργάζονται περισσότερο και θα λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις. Ολα αυτά με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν στην έκθεσή της για τις προβολές γήρανσης μέχρι το 2070. Από την πολυσέλιδη έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σταχυολογούμε ορισμένα από τα συμπεράσματα:
Το ποσό της μέσης σύνταξης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ως προς τις ακαθάριστες αποδοχές. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδου ο λόγος παροχών/αμοιβών θα μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε και η μείωση θα αγγίξει τις 23 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθεί η Πολωνία με μείωση 21 ποσοστιαίων μονάδων, η Πορτογαλία με 17 π.μ. και η Ισπανία. Η μείωση θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και νωρίτερα. Το έτος 2045 το ποσοστό της μέσης σύνταξης σε σχέσης με τις αποδοχές θα μειωθεί στο 62%, από το 78,2% που καταγράφεται στην έκθεση για το 2022, ενώ το έτος 2070 προβλέπεται να μειωθεί στο 55,6% των αποδοχών.
Σε ό,τι αφορά την πραγματική μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας (ανεξαρτήτως εάν κάποιος έχει πάρει ή όχι σύνταξη) αναμένεται να αυξηθεί το 2030 και για τα δύο φύλα. Στα 64,6 έτη (από τα 63,8 που ήταν για τους άνδρες και 63,7 για τις γυναίκες το 2023). Το έτος 2050 η ηλικία εξόδου από την εργασία προβλέπεται να ανέλθει στα 66,4 ή 66,3 έτη, ενώ το 2070 στα 67,5 έτη.
Πάντως, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3-4 χρόνια έως το 2070. Η διάρκεια των χρόνων που θα διανύει κάποιος σε καθεστώς συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί από τα 19,7 χρόνια που είναι σήμερα στα 21,3 έτη το 2070.
Χαμηλότερες προβλέπονται συνολικά και οι συνταξιοδοτικές παροχές, καλύπτοντας τον όποιο δημοσιονομικό αντίκτυπο της δημογραφικής γήρανσης. Οι χαμηλότεροι δείκτες παροχών που οδηγούν στην απότομη μείωση των δαπανών για συντάξεις καταγράφονται πρωτίστως στην Ελλάδα (6,6 ποσοστιαίες μονάδες), την Πορτογαλία (6,1 π.μ.), την Πολωνία (5,9 π.μ.), τη Νορβηγία (5,6 π.μ.), τη Λετονία (4,4 π.μ.) και το Λουξεμβούργο (4,1 π.μ.). Επίσης, για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία, οι συνταξιοδοτικές παροχές που αυξάνονται πιο αργά από τους μισθούς μειώνουν τον λόγο συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο προβολής.
Μακροπρόθεσμα οι συνολικές δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση προβλέπεται να μειωθούν σε έξι κράτη-μέλη: πρώτη κατατάσσεται η Ελλάδα και ακολουθούν Ιταλία, Λετονία, Γαλλία, Πορτογαλία και Κροατία. Για την Ελλάδα, τη Λετονία και τη Γαλλία, η μείωση του συνολικού κόστους γήρανσης διαρκεί καθ’ όλη την περίοδο προβολής, με μεγάλο μέρος να αναμένεται να υλοποιηθεί ήδη τις επόμενες δεκαετίες.
Ο πληθυσμός της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί από 449 εκατομμύρια άτομα το 2022 σε 453 εκατ. το 2026 και θα μειωθεί στα 432 εκατομμύρια το 2070. Επισημαίνεται ότι η έκθεση για τη γήρανση παρέχει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια περίθαλψη και εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2070, με βάση ένα κοινό σύνολο υποθέσεων και μεθοδολογιών. Η έκθεση για τη γήρανση δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια από το 2006.
Πηγή: www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.