«Αποστολή αυτοκτονίας» για τη φρεγάτα ΎΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα;

Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του συστήματος anti-drones που τοποθετήθηκε άρον-άρον στο πλοίο και για την εταιρεία που το προμήθευσε

Του Πάρι Καρβουνόπουλου
12 Απριλίου 2024

  • -Σιγή ασυρμάτου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν απάντησε στα ερωτήματα των Data Journalists.
  • -Πόσο θωρακισμένη είναι η φρεγάτα;
  • – Τρεις μηχανικοί, ένας της φρεγάτας ΎΔΡΑ και δύο ακόμη που κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν, προτίμησαν να παραιτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό παρά να δώσουν το πράσινο φως για τον απόπλου του πλοίου.
  • -Ποια είναι η εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα anti-drones και ποια η σχέση με σκάνδαλο… τηλεπειρατείας στα τέλη της δεκαετίας του 80;
  • -Γιατί ενώ από το Πεντάγωνο διαρρέουν ότι είναι όλα «καλά καμωμένα» με το σύστημα anti-drones, στο Ναύσταθμο καλούνται επειγόντως άλλες εταιρείες προκειμένου να εξοπλίσουν την επόμενη φρεγάτα που θα αντικαταστήσει την ΎΔΡΑ στην αποστολή της Ερυθράς Θάλασσας;

Αποστολή σε επικίνδυνη ζώνη για τη φρεγάτα ΎΔΡΑ. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας το έχει δηλώσει πολλές φορές και γι΄ αυτό προκαλούνται πολλά και σημαντικά ερωτήματα για τη «θωράκιση» της φρεγάτας από τις απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει στην Ερυθρά Θάλασσα και στην αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ. Νούμερο ένα κίνδυνος τα drones των Χούθι, για τα οποία ακόμη και πολύ νεότερα και σύγχρονα πολεμικά πλοία άλλων χωρών, όπως η δανέζικη φρεγάτα Iven Huitfeldt -πλοίο του 2011- αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση τους. Η φρεγάτα κατέρριψε το drone των Χούθι, μετά από 30 λεπτά αγωνίας κατά τα οποία σημαντικά συστήματα του πλοίου δεν δούλεψαν. Η Δανία απέσυρε τη φρεγάτα της και ο αρχηγός του ναυτικού της οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει παρούσα στην αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν από την παλαιότητα των φρεγατών του Στόλου. Προκαλεί εντύπωση ότι, όπως δήλωσε ο Ζοζέ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, μόλις τέσσερις χώρες μέλη της ΕΕ συμμετέχουν με φρεγάτες στην αποστολή. Ανάμεσα σε αυτές η Ελλάδα ,η οποία έχει μακράν τον πιο γηρασμένο Στόλο. Γιατί τέτοια σπουδή;

Τα προβλήματα των φρεγατών είναι πασίγνωστα και φάνηκαν από την προετοιμασία απόπλου της φρεγάτας.

Είναι ενδεικτικό ότι τρεις μηχανικοί, ένας της φρεγάτας ΎΔΡΑ και δύο ακόμη που κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν προτίμησαν να παραιτηθούν από το ΠΝ ,παρά να δώσουν το πράσινο φως για τον απόπλου του πλοίου.

Τα όποια μηχανικά προβλήματα δεν ήταν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την ηγεσία του ΠΝ που προφανώς δεν επέλεξε τη στάση των μηχανικών και δεν ήθελε να εναντιωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης. Το μεγάλο θέμα ήταν και παραμένει η προστασία της φρεγάτας και του πληρώματός της από τα drones των Χούθι. Τα συστήματα της φρεγάτας δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και η μοναδική λύση ήταν να τοποθετηθεί σύστημα antidrones στην ΎΔΡΑ.

Λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποστολής της φρεγάτας ΎΔΡΑ σε ιστοσελίδες διέρρευσε -όχι τυχαία προφανώςη φωτογραφία ενός αντι-drones συστήματος, τοποθετημένο στο κατάστρωμα, πάνω σε ένα τρίποδο τηλεοπτικής κάμερας!

Αν μη τι άλλο προκάλεσε ερωτήματα η ταχύτητα της επιλογής ενός τόσο κρίσιμου συστήματος για την ασφάλεια της φρεγάτας. Πώς επελέγη; Μάταια αναζητήσαμε κάποια διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ξεπεράστηκε προφανώς με την δικαιολογία του επείγοντος.

Από που ήρθε το σύστημα antidrones που τοποθετήθηκε στη φρεγάτα; Από την Κίνα λένε κάποιες πληροφορίες και «προσαρμόστηκε» στην Ελλάδα.

Μία εκδοχή του εντοπίσαμε σε φωτογραφία από την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που έγινε στην Αθήνα το 2023. Η φωτογραφία είναι από το περίπτερο μιας εταιρείας με την ονομασία Drones Solutions Defense.

Αναζητώντας τον άνθρωπο που ανέλαβε να το δουλέψει και να το τοποθετήσει στη φρεγάτα δεν χρειάστηκε να πάμε πολύ μακριά. Το σύστημα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ο κ. Αναστάσιος Αγγελόπουλος επικεφαλής της εταιρείας Α.Β.Α Electronics. Έχει εμπειρία σε συστήματα αντι-drones αυτή η εταιρεία;

Η ιστοσελίδα της μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ανέφερε κάτι τέτοιο.

Στην ανανεωμένη μορφή της η ιστοσελίδα της εταιρείας έχει συμπεριλάβει και την «εξουδετέρωση κακόβουλων drones».

Επί της ουσίας η A.B.A Electronics είναι ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί μια χώρα να προμηθευτεί σύστημα αντι-drones για πολεμικό πλοίο του Στόλου της.

Το πώς, πότε και με τι αποτελέσματα δοκιμάστηκε το σύστημα δεν είναι γνωστό. Από τις φωτογραφίες που προέρχονται από το δημόσιο προφίλ του επικεφαλής της ABA Electronics, φαίνεται ότι πολλές αν όχι όλες οι δοκιμές συστημάτων τα οποία επεξεργάζεται γίνονται σε ένα χώρο οικιακού γκαράζ.

Όπως προκύπτει και από το βίντεο, αρκετές από τις δοκιμές συστημάτων της ABA Electronics γίνονται στο σπίτι του επικεφαλής της, Αναστάσιου Αγγελόπουλου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.datajournalists.co.uk

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις  θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.