Πρόσφυγες στην Ελλάδα: Η εκρηκτική συνάντηση της ευρωπαϊκής με την μεσανατολική κρίση

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ροή προσφύγων από τις αραβικές χώρες προς την Ελλάδα, όπου τώρα συναντώνται τα αποτελέσματα του «Ιμπεριαλισμού του Χάους και της Καταστροφής», που εφαρμόζουν Δύση και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, με τα αποτελέσματα των μεθόδων του «καπιταλισμού της καταστροφής» που εφαρμόζουν επί της Ελλάδος οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμοί, το ΔΝΤ και οι «Αγορές».

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες περνούν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, από την Ελλάδα στην Τουρκία σε αναζήτηση καταφυγίου, με την Ελλάδα να είναι η υπ’ αριθμόν ένα είσοδος στην Ευρώπη. Εκατομμύρια ακόμα περιμένουν την ευκαιρία να το πράξουν. Η Ελλάδα αδυνατεί να τους υποδεχθεί και η Ευρώπη δεν θέλει, ενώ ένας νέος, σοβαρός παράγων αποσύνθεσης έρχεται να προστεθεί στην ήδη κατεστραμμένη οικονομία και το ελληνικό κράτος.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τα καταστροφικά αποτελέσματα των στρατιωτικών επεμβάσεων, των βομβαρδισμών και της υποστήριξης εξτρεμιστικών κινημάτων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ. Είναι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στον οποίο δηλώνει τώρα περισσότερο από πρόθυμη να συμμετάσχει η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού της επί της ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Φυσικά, η Ελλάδα, ακόμα κι αν βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρίσκεται, είναι αδύνατο να υποδεχθεί αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα, που έρχεται τώρα σε μια χώρα και ένα κράτος κατεστραμμένα από τους «οικονομικούς βομβαρδισμούς» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των «Αγορών». Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι περισσότερο από υπαρκτός.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και μάλιστα η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση, που έχουν άμεσα προκαλέσει αυτή την διεθνή τραγωδία, αδιαφορούν για τα αποτελέσματά της. Η «βοήθεια» που προσφέρει η ΕΕ για την υποδοχή προσφύγων είναι αστεία για το μέγεθος του προβλήματος και οι υπόλοιπες χώρες της ‘Ενωσης ουσιαστικά αρνούνται να δώσουν καταφύγιο στα εκατομμύρια των δυστυχισμένων που εξεδίωξαν από τα σπίτια και τις χώρες τους! Εξυπηρετούνται από τη συσσώρευσή τους σε μια χώρα της ΕΕ, που καθιστούν ήδη buffer zone μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας έτσι ακόμα έναν σοβαρό παράγοντα για την καταστροφή της Ελλάδας και την εσωτερική διάλυση και αποσύνθεσή της, αλλά και έναν επιπλέον παράγοντα και μοχλό εσωτερικής αποσταθεροποίησης.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πράγματα χειρότερα με την παντελή έλλειψη πολιτικής και τη μεγάλη έλλειψη σοβαρότητας που την διακρίνει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε στοιχειωδώς κάτι που, για να είμαστε δίκαιοι, θα ξεπερνούσε βέβαια και την αποτελεσματικότερη ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ελληνικός τύπος, 55.000 κυρίως πρόσφυγες αλλά και μετανάστες εντοπίστηκαν τον Ιούνιο και 32.000 τον Ιούλιο. Καθημερινά, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται περίπου 1800 άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν στο ελληνικό έδαφος. Σε δύο μήνες έφτασε στην Ελλάδα το ισοδύναμο του πληθυσμού της Λέσβου (88.000), που είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί. Πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε καταυλισμούς στην Τουρκία λόγω της συριακής κρίσης.