17 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότεροι από 15.000 εκτιμάται πως ήταν οι Κούρδοι που διαδήλωσαν σήμερα Κολωνία, απαιτώντας την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 25 χρόνια σε τουρκική φυλακή.
Η αστυνομία επενέβη μόνο για να αφαιρέσει κάποια σύμβολα που θεωρούνται απαγορευμένα στη Γερμανία, όπου το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν προχώρησε σε συλλήψεις ή άλλη παρέμβαση.
🔴#LIVEUPDATE 2 | Cologne, Germany, witnesses a powerful gathering as Kurds and supporters rally for Öcalan's release on the 25th anniversary of his capture. Demir Çelik emphasises the event's importance in demanding freedom and a peaceful resolution to the Kurdish question.… pic.twitter.com/bOsL52wGLQ
— MedyaNews (@medyanews_) February 17, 2024
Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν ειρηνικά, με χιλιάδες σημαίες που έφεραν την φωτογραφία του Οτσαλάν, με τον οποίο δεν έχει κανείς επαφή μετά την τελευταία συνάντησή του με τους δικηγόρους του το 2019.
📌thousands of Kurds marching freedom for leader Ocalan at Germany 🇩🇪 Cologne (Köln) pic.twitter.com/ZZqub68k9C
— Erem Kansoy (@eremkansoy) February 17, 2024
Ο 74χρονος πρώην αντάρτης κρατείται σε μια νησιωτική φυλακή στο Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη από τότε που εκδιώχθηκε από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα το 1999 και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και έχει περάσει μεγάλο μέρος του διαστήματος αυτού στην απομόνωση.
Köln diheje
Dawiya meşê hêj nû gihîşt pira yekemîn.
Pêşiya meşê li ser pira duyemîn e.
Pir dihejin
Köln diheje
Hey maşallahhh pic.twitter.com/qfaGAkY5MR
— Gulê Algunerhan (@GuleAlgunerhan) February 17, 2024
Παρά την πολυετή φυλάκιση και την απομόνωσή του, ο Οτσαλάν συνεχίζει να προσωποποιεί το κουρδικό εθνικό κίνημα για πολλούς από τους οπαδούς του, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς, που τον αναφέρουν απλώς ως «Apo» ή «Θείος» στα κουρδικά.
Πηγή: kosmodromio.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.