12 Φεβρουαρίου 2024
Εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγώμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο.
Οι δικαστές έκριναν πως το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός επτά ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam, προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της ολλανδικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι αρχές έπρεπε να επανεκτιμήσουν την άδεια εξαγωγής υπό το φως της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το Αssociated Press, υποστήριξαν ότι η παράδοση εξαρτημάτων καθιστά την Ολλανδία συνένοχη σε πιθανά εγκλήματα πολέμου, που διαπράττει το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Το εφετείο ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις στη Γάζα οδηγώντας σε απαράδεκτες απώλειες αμάχων. Επιπλέον, απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειάζεται να ενεργήσει νέο έλεγχο στην άδεια για τις εξαγωγές.
Είχε προηγηθεί απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι τα εν λόγω μαχητικά πιθανόν να συμβάλλουν στις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου χωρίς ωστόσο να διατάξει την ολλανδική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές. Είχε ανακοινώσει ότι το κράτος έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας για να σταθμίζει πολιτικά ζητήματα σχετικά με την απόφασή του για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.
Αυτή η απόφαση ανατράπηκε από το εφετείο, το οποίο έκρινε ότι οι πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες δεν επισκιάζουν τον σαφή κίνδυνο παραβιάσεων των νόμων του πολέμου.
Η Ολλανδία φιλοξενεί μια από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες των αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτημάτων F-35, απ΄ όπου τα εξαρτήματα στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβανομένου του Ισραήλ σε τουλάχιστον μια αποστολή μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στον πυκνοκατοιμένο θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 28.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχουν εκτοπίσει τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους. Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Χαμάς κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί.
Πηγή: www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.