Συζήτηση στο Λονδίνο για τον ρόλο των βάσεων στην Κύπρο στον πόλεμο της Γάζας

14 Δεκεμβρίου 2023

Αναφορές σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έγιναν σε διάφορες συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, κατά το τελευταίο διήμερο, αναφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αρχικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ είπε, έπειτα από ερώτηση σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πως η Βρετανία διαθέτει 82 τόνους «ανθρωπιστικών προμηθειών» στην Κύπρο που είναι «έτοιμοι να φύγουν», καθώς και πέντε τόνους ιατρικού εξοπλισμού.

«Με το που θα υπάρξει η δυνατότητα να μεταφέρουμε περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη προς τη Γάζα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προμήθειες για να κάνουμε ακριβώς αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μίτσελ.

Εξάλλου, στη μεσημβρινή συνεδρία της Ολομέλειας την Τετάρτη, με ερωτήσεις προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Ρίσι Σούνακ επανέλαβε ότι η Κυβέρνησή του «εξετάζει ενεργά την ευκαιρία για θαλάσσιους διαδρόμους» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έθεσε, στο πλαίσιο άλλης συζήτησης, το ερώτημα «τι μεταφέρουν τα αεροπλάνα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που φεύγουν από τη βάση Ακρωτηρίου και όπως φαίνεται πετούν απευθείας στο Ισραήλ».

Ο έτερος βουλευτής των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ συμπλήρωσε επ’ αυτού ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφέρουν φορτίο που χρησιμοποιείται στον βομβαρδισμό της Γάζας και στην απώλεια ζωών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής του μικρού σκωτσέζικου κόμματος Alba Κένι ΜακΆσκιλ σχολίασε: «Αν διευκολύνουμε την παροχή οπλισμού στο Ισραήλ από τους Αμερικανούς που πετούν από τη βάση Ακρωτηρίου, αυτό είναι απλά απαράδεκτο και είμαστε συνένοχοι. Όχι μόνο έχει η Κυπριακή Δημοκρατία δικαίωμα να ξέρει τι συμβαίνει σε μία κυρίαρχη βρετανική βάση, αλλά το ίδιο έχουν και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει συνενοχή εδώ», σημείωσε.

Σε παρόμοια τοποθέτηση του ίδιου βουλευτή σε άλλη συζήτηση, ο αρμόδιος για την Ευρώπη Υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι παρατήρησε πως η Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Κύπρο και τους συμμάχους της Βρετανίας ως προς την ασφάλεια, κάτι που μπορεί να άπτεται και της απελευθέρωσης ομήρων.

Ο κ. ΜακΆσκιλ έθεσε επίσης, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, προς το Υπουργείο Άμυνας το ερώτημα κατά πόσον οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται να λαμβάνουν άδεια από την Κυβέρνηση της Κύπρου για την απογείωση βρετανικών αλλά και αμερικανικών πτήσεων από τη βάση Ακρωτηρίου.

Ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντηση που αναφέρει πως το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας συνδιαλέγεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατία επί ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρίαρχες περιοχές βάσεων. «Αυτό περιλαμβάνει, όπου αρμόζει, πληροφόρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις προς και από τη βάση Ακρωτηρίου, αν και δεν υπάρχει επίσημη υποχρέωση να γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: e-shocknews.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.