Η ΕΜΥ, όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αντιδρά στο σχέδιο ελέγχου μετά το άδειασμα του κυβερνητικού αφηγήματος για πυρκαγιές κα πλημμύρες.
19 Οκτωβρίου 2023
Την αντίθεσή τους στα σχέδια του πρωθυπουργού για υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), όπως και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πολιτική Προστασία διατυπώνουν ρητά οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ σε ψήφισμά τους που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Ο Σύλλογος μετεωορολόγων υπαλλήλων της ΕΜΥ επισημαίνει ότι δεν έχει καμιά σχετική ενημέρωση για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και ζητά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και προσλήψεις, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε αποδυνάμωση ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων της ΕΜΥ κρίνεται ως στρατηγικό λάθος».
Αναλυτικά το ψήφισμα του Συλλόγου μετεωορολόγων υπαλλήλων της ΕΜΥ έχει ως εξής:
«Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφορικά με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα:
Ζητάμε να ενημερωθούμε αρμοδίως και να συμμετέχουμε στις όποιες διεργασίες και αποφάσεις.
Ζητάμε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια μιας ενιαίας και αδιαίρετης Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όσον αφορά στο προσωπικό της, στις υπάρχουσες υποδομές της, σε όλες τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις και αρμοδιότητές της.
Ζητάμε προσλήψεις του απαιτούμενου πολιτικού προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί η επί σειρά ετών υποστελέχωσή της.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι ο θεσμοθετημένος φορέας για τη μετεωρολογική υποστήριξη του Κοινωνικού Συνόλου, της Εθνικής Οικονομίας και της Εθνικής Άμυνας. Οποιαδήποτε αποδυνάμωση ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων της ΕΜΥ κρίνεται ως στρατηγικό λάθος που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, της εθνικής κυριαρχίας και της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης»
Προσπάθεια λογοκρισίας αφού εκτέθηκαν σε πυρκαγιές και πλημμύρες
Στον απόηχο της φονικής κακοκαιρίας Daniel και των καταστροφικών πυρκαγιών που έκαιγαν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε απ’ το βήμα της ΔΕΘ την υπαγωγή των δύο επιστημονικών φορέων στην Πολιτική Προστασία. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέπεια του «πολέμου» ενάντια στους επιστήμονες των δύο φορέων, οι οποίοι, απλώς παραθέτοντας επιστημονικά δεδομένα τόσο για τις καταστροφικές πυρκαγιές όσο και για τις πλημμύρες, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το κυβερνητικό αφήγημα. Πρόκειται για ξεκάθαρη απόπειρα λογοκρισίας και χειραγώγησης της επιστημονικής γνώσης, αφού η κυβέρνηση μπροστά στην γύμνια του κρατικού μηχανισμού υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί απ’ τους μετεωρολόγους για τόσο έντονα φαινόμενα.
Φαίνεται πάντως ότι ήταν κάτι που υπήρχε από καιρό στο μυαλό του πρωθυπουργού. Ήδη απ΄το καλοκαίρι του 2021, με τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, είχε αφήσει να εννοηθεί πως σκέφτεται να θίξει την ανεξαρτησία φορέων όπως η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο.
Ήδη πριν από περίπου ένα μήνα ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης είχε διαμηνύσει «όχι» στην πρόταση/επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συστράτευση όλων των αρμοδίων, αλλά «ο καθένας από το δικό του μετερίζι» για να συμπληρώσει ότι σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».
Πηγή: www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.