Δεν υπάρχει κράτος, μόνο χάος. Αυτοί που βοήθησαν ήταν οι απλοί άνθρωποι και η ΕΜΑΚ

Γιώργος Σακελλαρίου δήμαρχος Παλαμά: «Υπάρχει ζήτημα υγείας. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί. Πρέπει άμεσα να γίνουν ψεκασμοί για να μην έχουμε μολύνσεις. Καταλαβαίνετε πώς είναι η κατάσταση με τόσο νερό και τη θερμοκρασία να έχει ανέβει. Εκατοντάδες νεκρά ζώα υπάρχουν κάτω από τα νερά από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Αλλη μία πηγή μολύνσεων».

9 Σεπτεμβρίου 2023

Σκηνικό «Αποκάλυψης» στον Παλαμά Καρδίτσας. Τα λασπόνερα ναι μεν ξεκίνησαν να υποχωρούν –ανάλογα με το υψόμετρο εκάστης περιοχής–, ωστόσο μέχρι χθες το απόγευμα οι απεγκλωβισμοί δεν προχωρούσαν στον βαθμό που απαιτούσαν οι περιστάσεις, με αποτέλεσμα κάτοικοι –ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι– να μένουν στο… έλεος της τύχης τους, χωρίς τρόφιμα και πόσιμο νερό, χωρίς έστω ένα μπουκαλάκι για να πάρουν τα φάρμακά τους.

«Σώζουμε το τομάρι μας μόνοι μας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του αντιδημάρχου Παλαμά, Βάιου Μπακαβέλου, στην «Εφ.Συν.», στην οποία αποτυπώνεται η απουσία του κρατικού μηχανισμού από την πληγείσα περιοχή. «Ενα χάος», οι δύο λέξεις με τις οποίες περιέγραψε την κατάσταση στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, προειδοποιώντας με αγωνία ότι για την επόμενη μέρα στην περιοχή πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα και για τις υγειονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, από τα δυσώδη νερά που περιλαμβάνουν λύματα από τον κατεστραμμένο βιολογικό καθαρισμό και κουφάρια ζώων από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Μέχρι τις απογευματινές ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πλήθος κατοίκων περίμενε να απεγκλωβιστεί από τον κατεστραμμένο τόπο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν υπήρχαν βάρκες να συνδράμουν, ενώ τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σταθούν χρήσιμα στον απεγκλωβισμό ηλικιωμένων.

Μεγάλα τα προβλήματα, την ίδια στιγμή, στα αποθέματα τροφίμων και νερού. Οι προσπάθειες να σταλούν τρόφιμα και νερά μέσω ελικοπτέρου δεν είχαν σταθεί δυνατές, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ τα αποθέματα σε ξηρή ή εύκολα συντηρήσιμη τροφή (π.χ. φρυγανιές, μπισκότα) είχαν εξαντληθεί.

«Εχουμε ζητήσει 10.000 μερίδες φαγητού και νερού για άμεσες ανάγκες. Χρειαζόμαστε νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα. Υπάρχουν άνθρωποι κατάκοιτοι», περιέγραφε με αγωνία ο κ. Μπακαβέλος τις πρώτες απογευματινές ώρες. «Κουβαλούσαμε ανθρώπους κατάκοιτους με Jcb (σ.σ. βαριά σκαπτικά μηχανήματα). Την έχετε δει αυτή την εικόνα; Απομακρύναμε έτσι ανθρώπους που χρειάζονταν αιμοκάθαρση. Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ. Αυτοί που ανταποκρίθηκαν ήταν ιδιώτες, απλοί άνθρωποι κι εθελοντές. Αυτοί μαζί με την ΕΜΑΚ έκαναν τη μεγαλύτερη δουλειά», περιέγραψε ο αντιδήμαρχος.

«Απουσίαζε πλήρως ο κρατικός μηχανισμός;», τον ρωτάμε. «Σας περιγράφω αυτό που ζήσαμε», ήταν η απάντησή του, συμπληρώνοντας: «Τρεις ημέρες τώρα δεν ξέρουμε πόσο νερό έχουν τα σπίτια μας. Ολοι είναι απόντες και όλα έχουν καταστραφεί. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα. Δεν έχουμε καύσιμα. Ο,τι υπήρχε από ξηρά τροφή μοιράστηκε. Τελειώνουν τα γάλατα, οι κρέμες για τα μικρά παιδιά. Εγείρεται σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης».

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος προειδοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης των αρμοδίων και για τον υγειονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει στην περιοχή. «Υπάρχει ζήτημα υγείας. Εχει πλημμυρίσει ο τόπος. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί. Πρέπει άμεσα να γίνουν ψεκασμοί για να μην έχουμε μολύνσεις. Καταλαβαίνετε πώς είναι η κατάσταση με τόσο νερό και τη θερμοκρασία να έχει ανέβει. Εκατοντάδες νεκρά ζώα υπάρχουν κάτω από τα νερά από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Αλλη μία πηγή μολύνσεων», τονίζει.

Και ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ενεργοποιήθηκε αργά ο κρατικός μηχανισμός. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θα σώσουμε τον κόσμο από το νερό της πλημμύρας και θα πεθάνει από αφυδάτωση», προειδοποιεί, αναμένοντας βοήθεια σε τρόφιμα και νερό επί περίπου 28 ώρες.

Την ώρα της συνομιλίας μας, ήταν αμφίβολο εάν θα είχαν ολοκληρωθεί πλήρως οι απεγκλωβισμοί μέχρι τη δύση του ήλιου…

Στήριξη ανάλογη με την –προ 3 ετών– περίπτωση του «Ιανού» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στους δημάρχους των πληγεισών περιοχών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Καρδίτσα. Ο Δήμος Παλαμά αναμένει την άμεση χορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι δήμοι 1 εκατ. ευρώ έκαστος. Για τα νοικοκυριά αναμένεται η χορήγηση συνολικού ποσού 600.000 ευρώ, κάτι που -σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη- μεταφράζεται σε περίπου 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό άμεσα. Ο δήμαρχος Παλαμά ενημερώνει ότι θα απευθύνει έκκληση και στην ΚΕΔΕ για συνδρομή με βαρέα οχήματα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης:

Ήξεραν, αλλά δεν είχαν σχέδια – Γιατί δεν εκκενώθηκαν τα χωριά που εξαφανίστηκαν στην Καρδίτσα