Και ‘Ελληνες και βάρβαροι!

Ποιος επιτρέπει στους ακροδεξιούς «πολιτοφύλακες» να κάνουν «σαφάρι» για μετανάστες στον Έβρο;

22 Αυγούστου 2023

Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο που δείχνει αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» να συλλαμβάνουν μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου

Λίγα πράγματα παραπέμπουν σε μια βαθιά κρίση, κοινωνική και πολιτική, από την εικόνα ότι πολίτες αποφασίζουν «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους» υποκαθιστώντας τα όργανα της Πολιτείας.

Και λίγα πράγματα προκαλούν περισσότερη ανησυχία από το ότι τα όργανα της Πολιτείας δεν κάνουν κάτι για να περιορίσουν τέτοιες πρακτικές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω βίντεο που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ένας κάτοικος της Αλεξανδρούπολης και στο οποίο εμφανίζεται να κινείται, μαζί με άλλους, στην περιοχή του Έβρου με ένα τζιπ που φέρει ρυμουλκούμενο εντός του οποίου βρίσκονται μετανάστες τους οποίους φαίνεται να έχει εντοπίσει προηγουμένως και να έχει «συλλάβει».

Μάλιστα, ακούγεται ο ίδιος να σχολιάζει «25 κομμάτια έχω φορτώσει μέσα στο τρέιλερ», αναφερόμενος στους μετανάστες που «συνέλαβε», ενώ ουσιαστικά παροτρύνει και άλλους να προχωρήσουν σε ανάλογες πρακτικές.

Το βίντεο αυτό δεν είναι ένα «μεμονωμένο περιστατικό»

Τις τελευταίες μέρες στο Έβρο κυκλοφορούν από διάφορες πλευρές και κυρίως από ακροδεξιούς κύκλους ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα, δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό κλίμα σε βάρος τους.

Ούτε είναι – δυστυχώς – τυχαίο ότι υπήρξαν πλήθος ρατσιστικά σχόλια για την τραγωδία με τους 18 απανθρακωμένους μετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, που περίπου επιχαίρουν για το γεγονός.

Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι αποφάσισαν να περάσουν από τα λόγια στις «πράξεις» και να φερθούν ως αυτόκλητοι «συνοριοφύλακες» και να επιδοθούν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «σαφάρι» για μετανάστες στα σύνορα. Ιδίως από τη στιγμή που η απήχηση τέτοιων βίντεο δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν πλήθος μιμητές.

Όσο για το τι σημαίνουν στην πράξη τέτοιες πρακτικές: το τρομαγμένο βλέμμα των μεταναστών όταν ανοίγει η πόρτα του ρυμουλκούμενου τα λέει όλα…

Ποιος τους αφήνει να δρουν ανεξέλεγκτοι;

Όμως, η κατάσταση αυτή γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των οργάνων της Πολιτείας και ιδίως των αστυνομικών αρχών:

Ποιος επιτρέπει να κινούνται ανεξέλεγκτοι και να συλλαμβάνουν μετανάστες οι ακροδεξιοί σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είναι επιτηρούμενη;

Υπάρχει κάποιου είδους ανοχή από τη μεριά των αρχών στη δράση τέτοιων ομάδων;

Γιατί τροφοδοτείται ακόμη και τώρα η φημολογία περί δήθεν ευθύνης των μεταναστών για τις πυρκαγιές που με δεδομένη και τη φόρτιση που έχουν προκαλέσει οι καταστροφές ισοδυναμεί με ενθάρρυνση των αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους;

Τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν άμεσες απαντήσεις και κυρίως άμεσα μέτρα.

Γιατί ούτε η φύλαξη των συνόρων, ούτε η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι «ιδιωτική υπόθεση» των διαφόρων εκδοχών ακροδεξιάς.

Πηγή:www.in.gr