Αναδίπλωση Γεωργιάδη μετά το σάλο για τη θέσπιση 16ωρης εργασίας
4 Αυγούστου 2023
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε απόψε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρωινές εξαγγελίες για νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπιστεί αφενός σαν «νόμιμη» η 16ωρη ημερήσια (!) εργασία στο πλαίσιο ανάλογης οδηγίας της Ε.Ε. και αφετέρου θα επιβληθεί ο ρόλος του λεγόμενου «εξαμηνίτη δόκιμου εργαζόμενου» που θα απολύεται δίχως καμία αποζημίωση εάν ο εργοδότης δεν τον κρατήσει πάνω από έξι μήνες.
Στην αποψινή «διευκρινιστική» ανακοίνωση ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει:
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr
Εργασιακός ολετήρας… «εθελοντικού χαρακτήρα»
Του Δημήτρη Κωστάκου
5 Αυγούστου 2023
Στο κενό πέφτει η κυβερνητική προσπάθεια ωραιοποίησης των αντεργατικών μέτρων που προωθεί, αλλά και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Με όχημα τον «εθελοντικό χαρακτήρα», οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται αργά και σταθερά σε έναν νομοθετικό ιστό αράχνης. Στο κέντρο του, περιμένουν υπομονετικά η κατάργηση του οκταώρου και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Όπως με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αλλοίωνε το οκτάωρο (εθελοντικά, πάντα), προκειμένου να δώσει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να… μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να «μαζέψει ελιές».
Δικές του. Ή του εργοδότη του, τέλος πάντων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και το εργασιακό ντάμπινγκ
Του Θέμη Τζήμα
6 Αυγούστου 2023
Μόλις ένα μήνα μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση εξέθεσε το «όραμά» της για τον κόσμο της εργασίας: δουλειά έως και 16 ώρες τη μέρα, θεσμοί όπως ο δόκιμος εργαζόμενος (κάτι ακόμα χειρότερο και από τον υποκατώτατο μισθό δηλαδή) που διασφαλίζουν ότι για έξι μήνες δεν έχεις κανένα δικαίωμα (και για όσα αντίστοιχα εξάμηνα βρεθούν στο διάβα του εργασιακού σου βίου) και φυσικά επέκταση των ορίων ηλικίας δουλειάς. Εργασία-λάστιχο και ζωές μίζερες ή και κατεστραμμένες.
Οι δηλώσεις Αδώνιδος δεν είναι φυσικά αποτέλεσμα δικής του έμπνευσης, αλλά ο απαύγασμα ενός ευρύτερου σχεδίου που λέγεται (περαιτέρω) μεγέθυνση και αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω μέσα από το εργασιακό ντάμπινγκ. Πρέπει να καταλάβουμε αυτό το απλό, αλλά κοινωνικώς και εθνικώς θανατηφόρο, γνήσια νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Σε αντίθεση άλλωστε με όσα με ευκολία λέγονται, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν επιδιώκει διαρκώς να φτωχοποιεί τους εργαζομένους: αποδέχεται ότι μπορεί να φτωχοποιούνται (άρα να χάνουν εισοδήματα και δικαιώματα) όποτε κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για την «εθνική οικονομία», δηλαδή για να διασφαλιστεί η μεταφορά πλούτου προς τους «από πάνω» και στην ελληνική περίπτωση (και) προς τους «έξω». Επομένως ίσως ο βασικότερος από τους παράγοντες στους οποίους στηρίζει την όποια οικονομική ανάπτυξη το εν λόγω μοντέλο, εν γένει και ειδικώς σε οικονομίες όπως η ελληνική (ημι-εξαρτημένη και χαμηλής συμμετοχής στην παραγωγή σύνθετων βιομηχανικών προϊόντων) είναι η «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή η συντριβή του κόστους εργασίας. Αυτό είναι το βασικότερο «επίτευγμα» των τριών μνημονίων, το οποίο εξακολουθεί εις το διηνεκές. Όπως με υπερηφάνεια άλλωστε δήλωνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (και βασικός παράγοντας της καταστροφικής πορείας των μνημονίων) Γιάννης Στουρνάρας το 2019, «η ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας αποκαταστάθηκε πλήρως»…
Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε επίσης