Τραγικό! Το υπουργείο Παιδείας κλείνει ελληνικό σχολείο στο Μόναχο με 100 μαθητές!

17 Ιουλίου 2023

Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση.

Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση. To alfavita.gr έλαβε επιστολές διαμαρτυρίας από  το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων «Ο Πλάτων», από την ΕΛΜΕ Βαυαρίας και από το ΠΑΣΟΚ.

PYUAGORAS

Ανακοίνωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας για το οριστικό κλείσιμο του 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο

Αγαπητά μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας,

Η Ε.Λ.Μ.Ε Βαυαρίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο ενός ακόμη ελληνικού Δημοτικού στη Βαυαρία, του 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο, ενός σχολείου 100 μαθητών.

2o-dimotiko-sholeio-monahoy

Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για αυτή την απόφαση, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ήμασταν κοντά στους γονείς των μαθητών του «Πυθαγόρα» και συμμετείχαμε στον δίκαιο αγώνα τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου των παιδιών τους. Νιώθουμε και μεις μέσα μας τη θλίψη τους και τη ματαίωσή τους από τη εξέλιξη αυτή. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από την Βαυαρική Κυβέρνηση δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του.

Ασφαλώς, βέβαια, για μας ως εκπαιδευτικούς, τα κριτήρια ύπαρξης και διατήρησης ενός σχολείου δεν μπορεί να είναι ποτέ μόνο οικονομικά. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, που εργαζόμαστε στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, θα θέλαμε από την Ελληνική Πολιτεία να έχει όραμα και μακρόπνοο σχέδιο για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού.

Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας

pythagoras

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Μονάχου;

Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν πάντα υπόθεση εθνική με κυρίαρχη σημασία. Η παρουσία της και η στήριξή της αποτελεί μία πολιτική με ιδιαίτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση στην σημερινή εποχή.  Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ιδιαίτερα στη Γερμανία λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί όπου  η ελληνική κοινότητα έχει μεγάλη και ιστορική παρουσία.

Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί. Να λειτουργεί με τέτοιους όρους, ώστε να διασφαλίζει τη γενικότερη παιδεία των μαθητών αλλά και των επιλογών των οικογενειών τους, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το μορφωτικό αγαθό και το πολιτισμικό φορτίο της πατρίδας. Επιπρόσθετα αλλά  με κυρίαρχο πρόσημο, να δρα ως παράγοντας που θα ενισχύει τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας που – και ως μία λιγότερο διαδεδομένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεί και ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.

Σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία διαμορφώνονται συνθήκες πιο ουσιαστικής διασύνδεσης με τον ελληνισμό εκτός συνόρων, σε μια εποχή στην οποία η πρόκληση των καιρών είναι η ενίσχυση του αξιακού φορτίου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και η ενίσχυσή της και στο γλωσσικό πεδίο, είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ως επιλογή και ως πολιτική η συρρίκνωση των δομών εκπαίδευσης εκεί όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.

Πηγή: www.alfavita.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Ψήφος Αποδήμων: Made in USA «κοπτοραπτική» εκλογικού σώματος»