Πλατφόρμα Τεμπονέρα: Συνέδριο επανίδρυσης και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
9 Ιουλίου 2023
Συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητάει ο Διονύσης Τεμπονέρας, με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε, το πρωί της Κυριακής (09/07), σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλος της Π.Γ. και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, μεταξύ άλλων τονίζει: «Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα “fast track” συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να “κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.ieidiseis.gr
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να γίνει ισχυρό κόμμα των μελών»
8 Ιουλίου 2023
Ο Διονύσης Τεμπονέρας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε τότε «πού ήταν κρυμμένος τόσο καιρό» και γιατί δεν τον χρησιμοποιούσε πιο συχνά το κόμμα.
Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία άσκησε σκληρή κριτική στα όσα έγιναν στο παρελθόν και τάχθηκε υπέρ μιας εκ βαθέων συζήτησης για τα αίτια της ήττας αλλά και για τα επίδικα της επόμενης μέρας. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, ενώ θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος οφείλει να δεσμεύεται από ένα πολιτικό πλαίσιο και να το υπηρετεί. Ταυτόχρονα τάσσεται κατά μιας αρχηγοκεντρικής λογικής και μιας «φωτισμένης ελίτ» και προάγει το μοντέλο ενός ισχυρού συλλογικού κόμματος όπου δύναμή τουθα είναι τα μέλη του.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr
Διονύσης Τεμπονέρας: Όσα είπε και όσα δεν είπε ο Πρωθυπουργός για μισθούς και συντάξεις
8 Ιουλίου 2023
Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή, ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, για την επόμενη τετραετία. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι η προεκλογική δέσμευση για καλούς μισθούς και αυξήσεις στις συντάξεις, είναι βασική κυβερνητική προτεραιότητα.
Φυσικά, όσα παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό στη βουλή, ουδόλως επιβεβαιώνουν αυτήν την προοπτική:
1.Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο, όπως ισχυρίστηκε και προεκλογικά, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας. Πιο σημαντικά, από αυτά που είπε ο κ.Μητσοτάκης, είναι όσα δεν είπε. Γιατί δεν έκανε λόγο, ούτε για «ξεπάγωμα» των τριετιών, ούτε για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε για επανασύσταση του ΣΕΠΕ, ούτε για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ούτε για αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ψευδώς η κυβέρνηση επικαλείται, ότι η αύξηση του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού, στα 950 ευρώ θα οδηγήσει σε αυξήσεις κατά 25%, ενώ γνωρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν συμπαρασύρει τα μεγαλύτερα μισθολογικά κλιμάκια, όπως συνέβη αλώστε και την τελευταία 4ετια(ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21% ενώ η πραγματική αύξηση, ήταν λίγο πάνω από το 1,3%). Τι και αν οι εργαζόμενοι είναι πλέον αμφίβια όντα(!), τι και αν η αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, ξεπέρασε το 13%, η κυβέρνηση τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα στην αγορά εργασίας. Πράγματι, έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας, αλλά πρόκειται για δουλειές εποχικού χαρακτήρα και με χαμηλή χρονική προοπτική(κυρίως ευέλικτης μορφής). Οι «μισθοί Μητσοτάκη» πιθανόν να αυξηθούν ελαφρώς, σε ονομαστικούς όρους, το επόμενο διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση, δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.ieidiseis.gr
Διονύσης Τεμπονέρας: Το κάρο και το άλογο
5 Ιουλίου 2023
ΛΙΓΕΣ μέρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα περίμενε κανείς να ξεκινήσει ο διάλογος για τα αίτια μιας στρατηγικής ήττας. Μια τέτοια εκλογική μετατόπιση πρέπει να αναλυθεί και να συζητηθεί σε βάθος, όχι με διάθεση «αυτομαστιγώματος», αλλά για να μπορεί να ανοίξει ο ιδεολογικός και πολιτικός διάδρομος της επόμενης ημέρας. Χρειαζόμαστε και αυτοκριτική, αλλά και προοπτική.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η συζήτηση αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα… Οι δύο βασικές αιτίες της ήττας, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν η ασαφής πολιτική ταυτότητα, φυσιογνωμία και στρατηγική, αλλά και η αδυναμία σύνδεσης με τον μαζικό χώρο και τα κινήματα.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέψαμε τη διαφορά των 20 μονάδων των εκλογών του Μαΐου, ακριβώς γιατί δεν είχαμε αντιληφθεί τις διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.naftemporiki.gr
Πρώτο κείμενο αποτίμησης της ήττας μετά τις εκλογές.
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε επίσης