3 Ιουλίου: Η πιο ζεστή μέρα που έχει θερμομετρηθεί

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που τηρούνται σχετικά επίσημα αρχεία, σύμφωνα με στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), ανέφερε σήμερα το Reuters.

H μέση θερμοκρασία έφτασε τη Δευτέρα τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2016.

Οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ πλήττονται από καύσωνα εδώ και εβδομάδες, ενώ στην Κίνα ο επίμονος καύσωνας έφτασε στους 35 βαθμούς. Στη βόρεια Αφρική το θερμόμετρο πλησίασε τους 50 βαθμούς.

Η Ερευνητική Βάση Βερντάτσι κατέγραψε πρόσφατα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούλιο με 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Watermelon snow: Remarkable pictures show the Antarctic turning RED | Daily  Mail Online

«Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που θα έπρεπε να γιορτάζουμε», δήλωσε η κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Imperial College του Λονδίνου.

«Είναι μια θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».

Επιστήμονες εκτίμησαν ότι για το χθεσινό ρεκόρ ευθύνεται η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

«Δυστυχώς, είναι το πρώτο μιας σειράς νέων ρεκόρ τη φετινή χρονιά καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με ένα επιδεινούμενο Ελ Νίνιο, σπρώχνουν τις θερμοκρασίες σε νέα ύψη» είπε ο Ζέκι Χάουζφαδερ, της αμερικανικής οργάνωσης Berkeley Earth

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Αρνητές της κλιματικής αλλαγής