Συζήτηση στην αριστερά για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρώντας στις θέσεις του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ο καλός φίλος Γιάννης Ρήγος μου έστειλε το ακόλουθο σχόλιο:

“Ποιά συμπεράσματα να βγάλει το κόμμα του ΝΑΤΟ και της απόλυτης ταύτισης με την ΕΕ του ναζισμού;

Και γιατί δεν είναι αναγκαίο και ελπιδοφόρο να μπει ένα ακόμα κόμμα της Αριστεράς στη Βουλή που θα αναδείξει τα κοινωνικά ζητήματα και θα έχει και 8 – 9 βουλευτές που τους μισούς θα τους αφαιρέσει από αυτούς που θα κλέψει η ΝΔ λόγω εκλογικού νόμου;

Δε μας τα λέει καλά ο κος Σακελλαρίδης”

Δημοσιεύω στη συνέχεια και τη δική μου απάντηση:

“‘Όπως γνωρίζεις έχω ασκήσει σφοδρότατη κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όταν κυριαρχούσε και κανείς δεν την αμφισβητούσε στην πραγματικότητα. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι στην κριτική μας, προϋπόθεση εξάλλου για να παραμένουμε σε επαφή και διάλογο με το πλήθος των αριστερών ανθρώπων που συνεχίζουν να ακολουθούν αυτό το κόμμα.

Συμμερίζομαι επίσης τον σκεπτικισμό σου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από αυτά που του (και σε μας επίσης!) συμβαίνουν.

Υποθέτω ότι εννοείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “το κόμμα του ΝΑΤΟ και της απόλυτης ταύτισης με την ΕΕ του ναζισμού”. Ασφαλώς η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαράδεκτη στα θέματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Νομίζω όμως ότι είναι υπερβολικό να του αποδίδουμε και “απόλυτη ταύτιση” και μάλιστα με τον ναζισμό! Θυμίζω ότι ο Τσίπρας είπε στον Μπλίνκεν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει όπλα στην Ουκρανία. Μια τέτοια θέση ελαχιστότατοι αριστεροί ή σοσιαλιστές έχουν υιοθετήσει στην Ευρώπη.

Δυστυχώς άλλωστε όλα τα ελληνικά κόμματα και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υιοθετήσει αρκετά φιλονατοϊκές θέσεις, ακόμα κι όταν λένε ότι είναι αντινατοϊκά. Για παράδειγμα ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25, που υποθέτω ότι είναι αυτό που λες ότι είναι καλό να μπει στη Βουλή, περηφανεύτηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Ουκρανία, ότι υποστηρίζει, εδώ και πολλά χρόνια (και όντως το υποστηρίζει) ότι ο Πούτιν και το καθεστώς του είναι εγκληματίες. Υιοθέτησε επίσης, όπως και το ΚΚ, τη θέση περί ρωσικού ιμπεριαλισμού. Επιπλέον το ΜΕΡΑ25 έχει κάνει μια διεθνή ειρηνευτική πρόταση για την Ουκρανία, στην οποία προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων 200 χλμ. ανατολικότερα από τα διεθνώς αναγνωριζόμενα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, δηλαδή να πάει η πρώτη αμυντική γραμμή της Ρωσίας περίπου στα περίχωρα της Μόσχας! (Πόλεμος Χωρίς Τέλος; Ή Τέλος στον Πόλεμο; Η πρόταση του DiEM-ΜέΡΑ25 για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – ΜέΡΑ25 (mera25.gr) Κάτι τέτοιο δεν ζητάει ούτε ο Ζελένσκι!

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα προβληματικά στοιχεία του ΜΕΡΑ25. Παρόλα αυτά συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν καλό να υπάρχει στην επόμενη Βουλή, δυστυχώς όμως δεν το θεωρώ προσωπικά εφικτό, στη βάση των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου. Μακάρι να πέφτω έξω.

Δεν μπορώ εξάλλου να μην λάβω υπόψιν μου για τη “συγκεκριμένη ανάλυση” τη “συγκεκριμένη πραγματικότητα” στη χώρα. Θα ήμουν ευτυχής αν συνέτριβε τον ΣΥΡΙΖΑ μια προοδευτική, καλύτερη δύναμη. Δεν είμαι καθόλου ευτυχής όταν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει ή κινδυνεύει να συμβεί, με τις τεράστιες κοινωνικές και εθνικές συνέπειες που φοβάμαι ότι θα έχει.

Σε ότι αφορά την γενικότερη ανάγκη ανασυγκρότησης της αριστεράς πολύ φοβάμαι ότι είμαστε ακόμα πιο πίσω από κει που μας άφησε η χρεωκοπία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αργότερα. Μάλλον έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω, παρά προς τα μπρος. Και για αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας, περιλαμβανομένων και όσων είμαστε τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ.”

Δ.Κ.

Η θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Ούτε με τον Πούτιν, ούτε με τον Ζελένσκι