Εμείς «φυλάμε» με Patriot την Aramco και η Σαουδική Αραβία συζητά συμφωνίες 50 δισ με την Τουρκία! Δεν το λες και επιτυχία…

4 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει στείλει στη Σαουδική Αραβία Patriot για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις της Aramco!!! Ήταν μία από τις ακατανόητες αποφάσεις Μητσοτάκη η οποία δεν βρήκε απολύτως καμία αντίσταση από τον σκληρό στα λόγια -μόνο- Α/ΓΕΕΘΑ Κώστα Φλώρο που έσπευσε να εκτελέσει την κυβερνητική εντολή…

Οι ίδιοι που αποφάσισαν την αποστολή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, έκαναν «εκτιμήσεις» για την ήττα του Ερντογάν και όταν διαψεύστηκαν είχαν αμέσως έτοιμο το επόμενο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος λόγω των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων που έχει η χώρα του θα «γίνει καλύτερο παιδί» και θα είναι πιο υπάκουος στη Δύση.

Προς το παρόν όπως διαβάζουμε στο al-monitor o πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco -που τον φυλάνε ελληνικοί Patriot- έκανε επαφές με περίπου 80 Τούρκους εργολάβους, αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν πιθανά έργα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο! Η πληροφορία μεταδίδεται από το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Εργολάβων, Ερντάλ Ερέν, δήλωσε στο Bloomberg ότι σχεδιάζονται έργα μέχρι το 2025.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τις οικονομίες των δύο χωρών. Η Aramco είναι η τρίτη πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο και έχει τεράστια επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Οι τουρκικές επιχειρήσεις, έχουν πληγεί σκληρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους σεισμούς.

Με τα χρόνια, οι δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις είχαν απομακρυνθεί λόγω των δεσμών του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και λόγω  της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από πράκτορες του βασιλείου. Η δολοφονία του δημιούργησε ρήξη μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε στο Al-Monitor ότι αυτή η νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσε να είναι μέρος μιας προσπάθειας επαναφοράς των σχέσεων για  να εδραιωθεί η οικονομική ανεξαρτησία της Άγκυρας από τη Δύση.

Ο Imdat Oner, πρώην διπλωμάτης και ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Jack D. Gordon του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, είπε ότι το ενδιαφέρον της Aramco να συνεργαστεί με  Τούρκους εργολάβους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών συμφιλίωσης μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

«Η υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι δόθηκε από την Τουρκία στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να σταματήσει τη δίκη των 26 Σαουδάραβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων».

Ο Ονέρ είπε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν αναζητά ενεργά ευκαιρίες για να αμβλύνει τις οικονομικές πιέσεις στην τουρκική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβάσεις με χώρες και εταιρείες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Aramco, θα πρέπει να θεωρηθούν ως η μετεκλογική στρατηγική του Ερντογάν για μερική άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Ο Soner Cagaptay,  συνεργάτης της Beyer και διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Washington Institute, δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman (MBS) ήταν «πολύ γενναιόδωρος» προς τον Ερντογάν «για πάνω από έναν χρόνο τώρα».

«Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην υπόθεση Κασόγκι,  ο διάδοχος έδωσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της Τουρκίας χωρίς να υφίσταται κανένας περιορισμός», είπε ο Cagaptay. «Αυτά τα χρήματα νομίζω ότι μαζί με άλλα χρήματα από τον Κόλπο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία βοήθησαν τον Ερντογάν να σταθεροποιήσει τη λίρα, η οποία ήταν σε ελεύθερη πτώση, και επίσης να μοιράσει μερικά από αυτά τα χρήματα.Αυξήσεις μισθών, διαγραφή δανείων και φθηνή πίστωση τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επικύρωσαν την Τετάρτη μια συμφωνία συνεργασίας με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Πηγή: www.militaire.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Προς βαθύτερη ελληνική εμπλοκή στην Ουκρανία: Πιθανή απόσυρση και άλλων όπλων από το Αιγαίο