Οι λαϊκές γειτονιές μίλησαν και «μαύρισαν» τις προοδευτικές δυνάμεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τον προοδευτισμό στον φιλελευθερισμό μια ψήφος δρόμος.

Της Μαλβίνας Αλεξοπούλου
24 Μαΐού 2023

Τα πράγματα άλλαξαν, ο κόσμος άλλαξε και αυτό φάνηκε στις κάλπες τις 21ης Μαΐου. Οι πολίτες σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας (εκτός από τη Ροδόπη) έβγαλαν πρώτο κόμμα, σχεδόν στα όρια της αυτοδυναμίας, τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο λαός δεν ψήφισε όπως τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αποκαλύφθηκε κυρίως από τις παραδοσιακές, λαϊκές γειτονιές της Αττικής. Εκεί, που πάντα οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν τη δυναμική τους, τώρα βλέπουμε να αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό. Αποτελέσματα αυτών: Υπερδιπλασιασμός του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, πλήρης επικράτηση της ΝΔ, κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, μικρή άνοδο του ΚΚΕ και φυσικά, θανατική καταδίκη στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25.

Τι άλλαξε; Γιατί οι πολίτες σε αυτές τις γειτονιές γύρισαν την πλάτη τους στις προοδευτικές δυνάμεις;

Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr


Η ταξική εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εργατικές γειτονιές, η συνδικαλιστική και κινηματική απραξία και η εκλογική ήττα απέναντι στο σύστημα 107.

Του Μιχάλη Παναγιωτάκη
23 Μαΐου 2023

Στα αποκαΐδια του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου, όλοι αναζητούν στις στάχτες των αποτελεσμάτων τα αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και της θριαμβευτικής, ηγεμονικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές αιτίες προτείνονται, που έχουν να κάνουν με τον θολό προεκλογικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εμμονή σε ένα σχέδιο που απαιτούσε την συμμετοχή ορκισμένων αντιπάλων του για να κερδίσει, τις επικοινωνιακές γκάφες, την αμήχανη παρουσία των στελεχών του στα προεκλογικά πάνελ, την αίσθηση ασάφειας που είχε όλη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θεωρώ όμως πως τέτοια θέματα επικοινωνιακής τακτικής και επάρκειας, αλλά ακόμα και πολιτικής στρατηγικής και προγραμματικού λόγου, ελάχιστα επηρέασαν. Το πιο σωστό πρόγραμμα (που ανάλογα με τον εκάστοτε αναλυτή θα ήταν πιο αριστερό, ή πιο ριζοσπαστικό, ή πιο κεντρώο, ή πιο δεξιό, ή πιο τεχνοκρατικό κτλ) να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους πιο συντεταγμένους, ετοιμόλογους και ενημερωμένους πανελίστες (σε ένα τηλεοπτικό πεδίο που αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει πολιτικές εκπομπές πλέον στα εθνικής εμβέλειας κανάλια του), η ήττα του – ίσως λίγο λιγότερο βαριά, ίσως και όχι – ήταν προδιαγεγραμμένη, και τα αίτιά της ήταν διπλά, και δεν βρίσκονται πάντως στο επίπεδο της τηλεοπτικής εμφάνισης, του προγράμματος (που κανένας δεν διάβασε και δεν θα διάβαζε) ή του TikTok.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.